Ако се чудите какво да правите през февруарските уикенди, когато

...
Ако се чудите какво да правите през февруарските уикенди, когато
Коментари Харесай

Екскурзия до Пещера е като пътуване във времето

Ако се чудите какво да вършиме през февруарските уикенди, когато зимата в подножието на Родопите стартира да отстъпва и южнякът топи снеговете по Бесапарски хълм в Родопите, палете колата и и потегляйте към град Пещера. Той е ситуиран на границата сред Родопите и Горнотракийската равнина, отстои единствено на 43 км от Пловдив, на 133 от София и на 142 от Стара Загора. Прочулото се в края на 90-те година на предишния век с производството на обувки градче, през днешния ден предлага на гостите си пътешестване във времето посредством забавни исторически обекти.

Перлата в листата е крепостта Перистера, която преди няколко години отваря врата като обект за туристически визити, след огромна реституция, консервация и атрактивно експониране и показване на историята и находките от археологическите изследвания.

Наименованието на крепостта е гръцко и в превод значи Гълъбовата цитадела. Свързва се с хипотезата за битие на тракийска цитадела на племето беси и легендата за дъщерята на тракийски цар, която при обсадата на укреплението предпочела да скочи от скалата при върха, вместо да попадне в плен, и по този начин се преобразила в гълъбица. Мегалитните каменни блокове там са защитавани и до през днешния ден в землището на крепостта. Най-ранната  датировка би трябвало да се търси някъде през 4. век след Христа. По данни от археологическите изследвания, с дребни спирания тя е съществувала от ІV в. -  до нашествието на турците  в края на  ХІV в., когато бива разрушена, до преоткриването и още веднъж през ХХ век. Крепостните стени били построени от ломени каменни блокове и достигали тук-там ширина 3 м и височина от 15 м.

Днес крепостта е ситуирана на целия рид “Св. Петка ” и след нейното цялостно възстановяване ясно си личат цитаделата и  вътрешният град, ситуирани на повърхност от към 15 дка. Цялата крепостна стена е опасана с кули, като открити са общо 3 правоъгълни, една триъгълна и две ъглови, които били и църкви.

Безспорно кулите-църкви нямат аналог в България. Те, безспорно, са най-интересното място в крепостта и са едвам третият случай на сходна архитектура от това време. Двете кули в началото били издигнати да извършват стражева функционалност, само че през първата половина на VІ в.започват да се употребяват като храмове - с изключение на с функционалното предопределение да бранят популацията на крепостта, само че и да обезпечават духовната му протекция.

Според изследванията може да се твърди, че едната черква е носила името на хълма - „ Св. Петка “, като там бойци и бранители на крепостта са се молили преди да излязат на бойното поле и са благодарили на Бог след успехите си. Днес в нея е уредена музейна експозиция, на втория етаж на която са показани оръжие и снаряжение на тракийски и средновековни български войни. Бъдете дръзки - облечете ги и влезте в борба, с цел да изпитате провокациите на битките лице в лице с лък, сабя и меч или да тествате уменията си да улучвате цели с лък. От терасите на същата кула се разкриват невероятни гледки към града и билата на Западни Родопи на юг.

Работно време
Вторник -четвъртък 10.00 ч. - 18.00 ч.
Петък-неделя 10.00 ч. - 20.00 ч.
Понеделник - почивен ден.

Цени: 
Деца от 5 години до 14 години и пенсионери - 2.00 лева
Деца над 14 години и възрастни - 4.00 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР