Ако пътувате до нова страна, ще се натъкнете на различни

...
Ако пътувате до нова страна, ще се натъкнете на различни
Коментари Харесай

Културният шок, който може да претърпите в различни страни по света

Ако пътувате до нова страна, ще се натъкнете на разнообразни аспекти от живота там, които постоянно ще ви се сторят странни или екзотични. Културният потрес е многопластов и при къси пътувания това, което виждате на повърхността, може да породи най-голямо комплициране и смут.

На индийски селяндур блестящо осветената бетонна джунгла на Ню Йорк може да се стори много объркващо място, със здания, които се извисяват над главата му и закриват небето, до момента в който се пробва да проправи път през многохилядната навалица. Но това надалеч не е единствената изненада, която човек може да изпита надалеч от вкъщи - вижте този лист със самобитни културни шокове, селекциониран от Fly to Dubai.

1.     Американската просвета за оставяне на бакшиш – културният потрес е огромен, защото се чака да оставяте бакшиш за всичко. Келнерът ще ви донесе сметка със сума за заплащане, а вие следва да добавите 15-25% към нея. Същото важи за питейни заведения, хотели и даже тоалетни.

2.    Да ядеш каквото са ти дали – гостите на ЮАР, които посещават племена, често са посрещани с локален деликатес. Това включва всичко от инсекти до органи от жертвоприношения на животни. Ако не ги изядете, ще се счете за знак на пренебрежение към локалните и културата им.

3.     Да оставиш чинията си празна или не – този въпрос поражда същинско удивление, изключително сред западняците, които са израснали с израза ‘изяж всичко в чинията’. В някои азиатски страни като Китай това се възприема все едно че желаете повече храна, което е обидно за вашия хазаин или просто ще ви тъпчат до спукване.

4.     Добро държание – Когато се возите във влака в Япония, на екранното табло ще видите изписан надпис, който ви подканва да изключите звука или напълно мобилните си телефони. Това е по този начин нареченото “добро държание ”. На потреблението на мобилно устройство на обществена места се гледа с отрицание в страната, в която общите потребности са сложени над самостоятелните.

5.     Странно качване – Качването на трен в Индия е напълно друго от това на Запад. Използват се нокти, лакти, боричкане, драскане, ръгане, а откакто към този момент сте се настанила удобно, започватe общително да се извинявате на пасажерите, които доскоро едвам не сте умъртвили.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР