Ако няма транзит на руски газ през Украйна, то тогава

...
Ако няма транзит на руски газ през Украйна, то тогава
Коментари Харесай

Путин: Ако няма транзит, и Украйна остава без газ

Ако няма пренос на съветски газ през Украйна, то тогава няма да има доставки на синьо гориво и за Киев. Това съобщи съветският президент Владимир Путин в Пекин, написа РИА Новости.

По-рано украинската компания " Нафтогаз “ упрекна Москва, че стартира „ нова газова война ”. Междувременно самостоятелните специалисти считат, че суровата изразителност на страните е породена от нуждата да се изложат позициите им преди началото на тристранните договаряния за газ (Москва - Киев - Брюксел), планувани за май.

" Представете си, че няма пренос, тогава няма да има доставки на газ за Украйна. Това е толкоз сериозен въпрос и те се заблуждават, вземат участие в някакви политически кавги, вместо да мислят за елементарния жител на Украйна, който живее от актуалните паники и би трябвало да заплаща висока цена тези политически трикове, ”каза съветският водач.

" Руската страна към този момент сподели: най-малко с 25% цената ще е по-ниска, в случай че напряко ще получава газ от Русия. Нали разбирате, че през годините цените за топлоенергия в страната, за електрическа енергия и за електричество - са се нараснали с 1,4 хиляди %. Стандартът на живот пада, пагубно пада, " добави Путин.

Настоящото съглашение сред Москва и Киев изтича на 31 декември 2019 година

Междувременно Украйна работи без съветски покупки на газ повече от три години. Според формалното пояснение на Киев, Украйна получава " синьо гориво " от своите европейски сътрудници в противоположната посока (реверс).

Според Путин, в случай че няма пренос на газ до Украйна, тогава няма да има реверс. " Нашият газ отива в Западна Европа по газова тръба от руските времена.  Има клонове от директната газова тръба до цяла Украйна. Това е безусловно известно за експертите ”, сподели президентът. " Това е отпадък, това е нелепост, това е машинация, няма действително назад връщане, " сподели той, обяснявайки, че газ влиза в Украйна посредством тръби, както нормално. " И по-късно е написано на документи, че става реверс. " " Няма действително реверс! Това е невероятно: заран да тече газ през тръбопровода за пренос към Европа, а през нощта да се връща в противоположен режим. Това е просто софтуерно невероятно, " изяснява съветският президент.
 По думите му,  Киев заплаща два пъти повече за този газ, в сравнение с ще му коства, ако  го закупи непосредствено.

Главното обръщение на президента е: в случай че директното съглашение не бъде реализирано, Украйна ще остане освен без " формален " съветски газ, само че и " всекидневен " – по този начин наречения виртуален реверс.
Преговорите за ново директно съглашение в тристранен формат Русия-Украйна-Европейската комисия започнаха от средата на предходната година. Последната намира се организира през януари 2019 година

Преди  няколко дни  „ Нафтогаз “ предложи своя версия на директно съглашение, съгласно което на „ Газпром “ се предлага да резервира 60 милиарда кубически метра директен потенциал на украинската газопреносна система за интервал от 10 години. Москва обаче към този момент даде ясно да се разбере, че като се вземат поради тръбопроводите, които заобикалят Украйна: " Северен поток-2 " и " Турски поток ", които са в развой на създаване, нуждата от украински пренос ще остане в доста по-малък размер.

" Желанието на " Нафтогаз " е напълно ясно:  компанията желае да заложи известно количество изпомпване на газ за дълго време, с цел да знае на какви финансови потоци би трябвало да разчита, с цел да поддържа газопреносната си система ", сподели Сергей Пикин, шеф на Фонда за енергийно развиване.  " Смятам обаче, че " Газпром " няма да се съгласи с тези условия. Записването на 60 милиарда кубически метра е нерентабилно за Русия, защото скоро ще влезе в употреба „ Северен поток-2 “ и втората тръба от „ Турски поток “. Според мен е реалистично Киев да чака 15-20 милиарда кубически метра годишно. "

Очевидно, осъзнавайки че предлагането й няма да бъде признато незабавно, украинската страна се обърна към обвинителната изразителност, упреквайки Москва за разрастване на " новата газова война ". Това съобщи изпълнителният шеф на " Нафтогаз Украйна " Юрий Витренко.

Според него Русия съвсем сигурно ще спре да изпомпва газ през Украйна през 2020 година. Като доказателство той уточни увеличение на размера на преноса на горива сега, което може да е индикация за вливане на огромни количества първични материали в газохранилища в Европа. Така Москва има намерение да покрие бъдещите потребности на европейските консуматори без украински пренос. Междувременно Киев не е подготвен да спре преноса на съветски газ. Според Витренко " Нафтогаз " просто няма механически модел за действието на украинската газопреносна система в този случай.

Според специалисти актуалният продан на твърди изказвания сред страните не е нищо повече от стадий на подготовка за тристранните договаряния сред Украйна, Русия и Европейската комисия през май. Според Сергей Пикин в края на краищата страните безусловно ще реализиран съглашение, от което Украйна фактически има интерес (за да не остане без „ синьо гориво “), и Русия, чиито „ различни “ газопроводи към момента са надалеч от окончателното въвеждане в употреба.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР