Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които

...
Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ: Не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП

Ако обединения се вършат за всеки законопроект и предложение, които се гласоподават в Народното събрание, евентуално ще кажете, че сме в коалиция и с Българска социалистическа партия. При вчерашните диспути по Изборния кодекс приехме и техни оферти за промени. Това сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на БТВ.

"Съобразили сме се и с претенции на Движение за права и свободи, и на „ Воля”, и на „ Обединените патриоти”, добави той.

Тома Биков се пошегува, че не е вярвал, че ще прекара празника на любовта с Българска социалистическа партия. Думите му са във връзка това, че през целия 14-и февруари и даже през нощта депутатите обсъждаха и гласоподаваха изборния закон.

"Машинното гласоподаване е доста сериозна смяна и по тази причина е добре да се направи по-плавно ", сподели Биков. "Затова за евроизборите ще бъдат вкарани 3000 машини, за локалните наесен - 6000, а за парламентарните гласуването ще бъде напълно машинно ".

„ Позицията на Движение за права и свободи е ясна и те си я показаха в пленарната зала. Въпросът е за какво ГЕРБ поддържаха в действителност анулацията на преференциите, тъй като с тази методика, която беше препоръчана, нито един депутат не би влезнал в това Народно заседание, нито пък би станал евродепутат с преференция”, съобщи представителят на Българска социалистическа партия Явор Божанков,

„ Коалиция, съгласно мен, е нещо кардинално и е обвързвано с стратегия за ръководство. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, в случай че говорехме за някаква стратегия и някакви общи дейности в дълготраен интервал. В случая приказваме за съответно гласоподаване, а имаше доста гласувания през вчерашния ден, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП”, изясни Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи.



„ Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния избор беше една от дребното благоприятни условия хората да се разпознават с съответен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на смирение в подмяна на издигане, можеше да се раздра само посредством преференциите. Затова аз скърбя, че сътрудниците от ГЕРБ и НФСБ паднаха в клопката на Движение за права и свободи и одобриха тяхното предложение”, съобщи Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация и „ Обединени патриоти”.

"7% е прекомерно невисок предел за преференции, с цел да бъдат преразпределени изборните листи, сподели депутатът от Движение за права и свободи Ерджан Ебатин. Ако даден претендент се яви на избори като самостоятелен, той би трябвало да премине избраната изборна квота, с цел да може да влезе в Народното събрание.

Според Явор Божанков, народен представител от Българска социалистическа партия, обаче пренареждането на листите от страна на гласоподавателите ще е безусловно блокирано с измененията в изборния закон. На процедура преференциите се анулират.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР