Ако държите газов хидрат в ръката си, трудно ще го

...
Ако държите газов хидрат в ръката си, трудно ще го
Коментари Харесай

Учени: Богатствата в Черно море могат да ни осигурят енергийна независимост

„ Ако държите газов хидрат в ръката си, мъчно ще го различите от лед. Той постепенно ще се топи и ще виждате вода, само че в случай че поднесете запалка, той ще стартира да гори. Дори минимално количество, с размер на един нокът, може да поддържа горенето за интервал от 15-20 минути.  По-скоро не са от възобновимите енергийни източници. Намират се на дълбочина сред 800 и 1800 метра. Находищата на хидрати са към 10 пъти по-плитко ситуирани от стандартните “, изясни пред БНР доцент Атанас Василев от Института по океанология към Българска академия на науките.

 

„ Все още няма създадена технология за рандеман на хидрати. Това, което се добива при тестванията, е по-скъпо от добивания стандартен газ. Перспективите обаче са огромни. Хидратите ще бъдат единственият енергиен източник с негативен въглероден отпечатък “, посочи ученият.

 

„ Българското находище се счита за едно от най- перспективните за бързо внедряване на нови технологии “, означи той.

 

„ Япония има национална стратегия, предвиждаща стартирането на рандеман на хидрати през 2022 – 2023 година. През идващите години се планува това да се случи и в териториалните води на Китай “, уточни доцент Атанас Василев.

 

„ Находището в българската икономическа зона не е от вида, който не би провокирал опустошения по дъното. Изключени са огромни свлачища на континенталния скат. Това е най- известното и уместно за рандеман находище, само че има и други. Открита са също в румънската и турската икономическа зона “, съобщи той.

 

„ Всичко зависи от финансирането. Първо би трябвало да бъдат направени сондажи. Те ще са на цената на един дълбоководен. От това може незабавно да се стартира да се печели. Може даже да стартира погребение на въглероден диоксид “, означи ученият.

 

Той бе безапелационен – от находищата на газови хидрати в Черно море може да стартира да се печели незабавно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР