Ако България беше избрала нашите изтребители Грипен, от момента на

...
Ако България беше избрала нашите изтребители Грипен, от момента на
Коментари Харесай

Шведската СААБ пред Lupa.bg: Щяхте да имате 8 нови грипена още миналата година от нас

" Ако България беше избрала нашите изтребители " Грипен ", от момента на подписването на контракта сред държавните управления на двете страни, СААБ щеше да е доставила новите бойни самолети в границите на 2 години ".

Това мъчително известие, в подтекста на последните вести към положението и бъдещето на българската бойна авиация, изпратиха от шведската компания до кореспондент на Lupa.bg.

То е в отговор на наше питане дали концернът, сходно на щатския " Локхийд Мартин ", изпитва съществени усложнения при доставките на към този момент поръчани машини. Както стана известно при започване на тази година, България ще получи платените предплатено на щатската компания 8 изтребителя с голямо забавяне от над 2 години.

От този отговор на шведите се схваща, че България е могла да разполага с четвърто потомство машини за защита и защита на въздуха по задачата Air Policing още предходната година и даже към този момент да ги надгражда.

Страната обаче подписа контракти със Съединени американски щати през 2019 година и се спря на F-16.


F-16 Block 70

Първоначалният период, разгласен от производителя оттатък Океана, бе 2023 година за първите самолети, само че той бе продължен най-малко до 2025 година Причината - форсмажорни условия поради нарушение на разнообразни вериги за доставки на обособените съставни елементи за конструирането на F-16 (Block 70), породени от пандемията от коронавирус. Както към този момент се разбра, при сходен процес на събитията отпадат и всевъзможни клаузи за неустойки по отношение на България.

Ето по какъв начин се оправят с постпандемичните земетресения в Швеция:

" СААБ ръководи провокациите, свързани с COVID-19 и риска от дефицит на запаси и веригаta на доставки посредством нови способи на работа. Целта ни е да сме самодейни. Държим стеснен разговор с нашите клиенти и работим взаимно с нашите снабдители. С това значително смекчили въздействието на пандемията върху активността ни ", пишат от централата в Лѝншьопинг.

Забавянето от американския цех още веднъж връща дебата в интервала 2015-2019 година, когато България се луташе сред концепцията да купи изтребители втора употреба, нови машини от Израел, Китай или Франция, или да заложи „ на несъмнено “ с безспорните любимци F-16 (на „ Локхийд Мартин “), Gripen C/D (на шведската SAAB), или Eurofighter Typhoon (на огромния консорциум сред Еърбъс, Англия и италианската Leonardo).

Тогава Румен Радев намерено лобираше в интерес на скандинавската оферта, поради което бе упрекнат от предходните (а и следващи) ръководещи в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Но до момента в който към момента чакаме първи изтребител от 100% платените предплатено на Съединени американски щати, дали някогашният пълководец на Военновъздушни сили и главнокомандващ няма да се окаже прав?

Как и по кое време стартира всичко?

Още в първата година от встъпването си на „ Дондуков” 2 президентът Румен Радев стартира напълно намерено да лобира за договорка с шведската СААБ за пазаруването на нов вид военен аероплан. Тогава той съумя да убеди назначения от него длъжностен министър-председател Огнян Герджиков, че договорка за ексадрила от тези самолети с параметрите на грифоните към оня миг би била надалеч по-удачна от обявленията в общественото пространство до неговия мандат от Бойко Борисов и ГЕРБ като ръководещи, че България може да си разреши втора ръка изтребители, да вземем за пример F-16 от Португалия, Rafale от Франция или Eurofighter Typhoon от Италия. Към 2017 година стартира и дългият флирт на шведите с българските летци и ескперти в авиосредите до сключването на контракта със Съединени американски щати „ Локхийд Мартин” да произведат самолетите за българските Военновъздушни сили.

Тогава ГЕРБ не простиха на Радев за опита му да наложи мнението си за шведските машини и го упрекнаха в противозаконен лобизъм, а част от депутатите на Бойко Борисов неколкократно питаха и каква комисиона е взел за тази си активност. Редица експерти, в това число настоящи водачи обясниха, че за отбранителните функционалности на военната авиация „ Грипен” (серия „ C/D”) e задоволително благонадежден и добре оборудван.

Оставаше да „ виси” във въздуха обаче въпросът с наземното обслужване, радарните системи и образованието на водачите ни като част от възможния план за придобиването им. От друга страна, обаче застанаха някогашни летци, близки до ГЕРБ и даже нейни членове, които заеха позиции, че е прекомерно евентуално да има проблеми със софтуера, за разлика от F-16 Block 60 или 70, които разрешавали „ качването” на всевъзможни системи, в това число ъпдейт на най-новите за отбягване на конфликт със земята при загуба на схващане от водача.

Това бяха и част от причините на последното ръководство на Борисов, да надделее таман решението за поръчката и заплащането на F-16 от Съединени американски щати, с последно потомство съоръжение. „ За” американските машини водачът на ГЕРБ и тогавашният му съдружен сътрудник и боен министър Николай Ненчев също бяха наклонили везните към договорка за щатските самолети, само че първоначално втора ръка и от Португалия.

С встъпването на последното до момента държавно управление на Борисов (третото - б.а.) през 2017 година и МО отпред с Каракачанов, поръчката на шведската техника и желанието тя да е нова, бе заметена под килима и стартира нов разбор на нова работна група във ведомството за модернизацията на техниката за Военновъздушни сили.

От отчета през 2018 година, направен от екипите на тогавашния боен министър и икономическия му сътрудник (отново от „ Обедини патриоти” Емил Караниколов - б.а.), категорично се наклоняват везните в интерес на договорка с „ Локхийд Мартин”, вместо със СААБ. Един от главните причини е, че грифоните от Швеция биха били изпозвани единствено за задачата по защита на въздушното пространство, само че не и за други цели.

„ Поставя се акцент върху аероплан, оборудван за интервенция Air Policing. За останалото въоръжение и съоръжение за довеждане на самолета до „ многофункционален “, българската страна би трябвало да придобие по отделен/и договор/и с трета/и страна/и съответните количества и лицензии, цената на които не е включена в общото ценово предложение”, написа в разбора.

Тогава за какво Унгария и Чехия оперират със скандинавските самолети?

Днес Унгария охранява сама небето си, с помощта на договорка от 2001 година таман с шведската компания. Преди да се стигне до нея обаче и в Будапеща пораждат лобистки въпроси и разногласия сред доставка на техника от Швеция и изтребители F-16. В последна сметка европейското предложение печели. Самолетите би трябвало да дойдат от 2006 година по контракт.


На въоръжение от години, унгарците нямат терзание, че авиацията им ще бъде приземена

И по този начин всички 14 изтребителя, поръчани от унгарското държавно управление, освен това на лизинг, са доставени в страната до 2007 година След като изтече интервалът на вноските през 2026 година, унгарците към този момент ще разполагат изцяло с тях. Докато ние вероятно ще стартираме да получаваме от Съединени американски щати първите F-16.

Нещо повече, от началото на 2022 година стартира доставката на надстройка на системите, която доста усилва както бойните, по този начин и информационните благоприятни условия на самолетите там. При ъпгрейда обсегът на следене на цел въздух-въздух, както и продуктивността се усилват доста.

Това разрешава по-добра дарба за разкриване на дребни цели въздух-въздух, усъвършенствано угнетяване на разстройствата и носи капацитет за напредък за по-нататъшно развиване в режимите въздух-въздух и въздух-земя, изключително основни в актуалната обстановка на войната в Украйна и съветската експанзия и закани, отправени освен по отношение на нас, само че и против всички страни от Европейски Съюз.

В подтекста на казаното на някогашния длъжностен боен министър проф. Тодор Тагарев, че при положение на военна интервенция за защита при повдигането на нашите МиГ-29, те може да станат цел на „ другарски огън “ поради разпознаването им като руски машини от страна на съюзническите войски, таман новата надстройка на шведските изтребители разрешава усъвършенствана опция за идентифициране на съдружните машини. Става въпрос за консолидираното на най-новия режим на Алианса за идентифициране на другар или зложелател (IFF) 5.

В момента над 150 милиона души от 5 страни на 3 континета се отбраняват таман с въпросните самолети.

Според военни специалисти у нас, взели участие в работната група по проблема „ СААБ “, оповестиха, че е прекомерно евентуално цената на ескадрила от 8 нови самолета, купени на лизинг, да глътне към 1 милиарда лв., само че без наземното съоръжение и без образованието на водачите. За съпоставяне, през 2019 година Народното събрание утвърди договорката за 1,3 милиарда щатски $ за новите F-16 от „ Локхийд Мартин “, като в сумата влиза с изключение на всичко останало, и въоръжение, и летателен и инженерно-технически състав.

Още тогава обаче от Българска социалистическа партия предизвестиха, че в действителност договорката ще се наложи да бъде приключена с още най-малко 1 милиарда лв., когато първите самолети дойдат (по последни данни на американското посолство у нас през 2025 година – б.а.), ще има спомагателни разноски и по наземните системи, и за софтуерна поддръжка, и за въоръжението. По мнение на близки до Румен Радев, поръчаното е извънредно лимитирано и „ окастрено “.

За съпоставяне, през май 2021 година Чехия, също страна-членка на Европейски Съюз и НАТО разгласи желанието си да похарчи 1 милиард евро за покупката на френските „ Рафал “, които у нас също имаше спекулации за възможна договорка до 2019 година Както те, по този начин и юрофайтърите обаче имат извънредно скъпа поддръжка. Това се трансформира в съществена спънка България да спре на тези модели изтребители през годините.

А чешките водачи имат на въоръжение таман „ Грипени “ и нальотът им годишно е над 100-150 часа.

Хронология на сагата с американската техника

На 19 юли 2019 година Народното събрание утвърди договорката сред МО и Департамента по защита на Съединени американски щати за пазаруването на F-16 след плевел спор и гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Тогава Българска социалистическа партия, „ Воля “, НФСБ и „ Атака “ се оповестиха изрично срещу поради високата цена на самолетите. Сделката е за 1,256 милиарда $.

Първите известия за възможен неотдавнашен старт на производството на машините от предоставеното на завода на „ Локхийд Мартин “ оттатък Океана стартират да се появяват още същата година. При това поръчките от Съединени американски щати са нашите самолети да бъдат конструирани и оборудвани в новия цех на концерна в Южна Каролина с чисто нови индустриални линии.

През 2020 година към този момент са оповестени и елементи към договорката и детайлности за договора, подписан сред самата „ Локхийд Мартин “ и нейните подизпълнители.

В рамките на първата година от пандемията от компанията не престават да настояват, че проблеми с поръчките и осъществяването им няма, макар че във връзка разнообразни контракти с други национални държавни управления и за F-16, и за свръхмодерния F-35 оповестяват за известни проблеми във веригата за доставки.

Никъде обаче публично не се загатва, че и България ще бъде наранена. Това продължава и през 2021 година, като публично периодите за доставка на първите подготвени самолети у нас остава 2023 година, а наред с това МО стартира и конкурсните обявления за бъдещите летци. Впоследствие са определени и първите трима въздушни асове, които се образоват в Съединени американски щати и които би трябвало да натрупат нальот точно с тези машини.

Едва в края на годината, когато Стефан Янев от длъжностен министър председател става боен министър на постоянното държавно управление на Кирил Петков стартират поредни обществени разкрития, че в действителност Съединени американски щати ще забавят нашите самолети, предплатено платени до цент, а опция не се предлага. В началото Янев заявява, че става въпрос за едвам няколко седмици от в началото контрактуваните периоди. Скоро по-късно обаче излиза наяве, че отлагането ще е с месеци.

Докато самият главнокомандващ Румен Радев не излезе през март 2022 година пред микрофона в зала след съвещание на водачите на НАТО в Брюксел, с цел да обясни, че в действителност цялата ескадрила F-16 ще бъде доставена евентуално през 2030 година или 7 години след в началото контрактуваното.

До момента, макар че още през 2020 година шведският съперник признава, че изпитва усложнения във връзка с веригите за доставки на разнообразни съставни елементи, компанията не е забавила нито една от плануваните си доставки.

При това на последния модел, апетитен от анализатори за най-хубавия без Стелт технологията в света.

Справка на медията ни разкрива, че единствено тази година стартират ударните доставки на серия Е/F и в Швеция, и в Бразилия. Tам поръчката е внушителна – цели 36 изтребителя би трябвало да бъдат разполагаем на тамошните Военновъздушни сили до 2024 година Първият ювелирен аероплан дойде на летището в Анаполис, щата Гояс, в средата на декември. 350 водачи към този момент чакат в подготвеност програмата.

България следва да вземе решение за допълнение на ескадрилата. Съединени американски щати утвърдиха такава договорка за още 8 самолета. С планирана цена малко над 200 милиона щ.д. за брой... В момента базисната цена за последния модел " грифон " е малко над 85 милиона щ.д. Шведските машини държат и най-ниските цени за годишна поддръжка, както и за цена на летателен час. За съпоставяне, в случай че при тях той възлиза на към 5000 $, при F-16 (Block 70) - към 7000 $, и към 18 000 $ за час от разпален мотор до изключен мотор за " Юрофайтър Тайфун ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР