Коментар на официалния представител на руското външно министерство М. В.

...
Коментар на официалния представител на руското външно министерство М. В.
Коментари Харесай

Захарова: Режимът в България се опитва всячески да „преформатира“ Деня на победата в „Ден на Европа“

Коментар на формалния представител на съветското външно министерство М. В. Захарова във връзка със събитията в България във връзка 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

Коментирайки обстановката със запазването на паметта за Втората международна война в разнообразни страни, нееднократно сме споменавали мощната антифашистка традиция, която продължава да съществува в България – макар политиката на пренаписване на историята, провеждана от управляващите в тази страна. Потвърждение за това са огромните тържества във връзка 79-ата годишнина от Победата, проведени от съветското посолство в София взаимно със сдружения на съветските сънародници и другарски неправителствени организации.
Централните събития под формата на манифестации, които събраха стотици неравнодушни жители, се организираха на братския гроб на руските воини в столичния квартал „ Лозенец” и паметника на руския воин-освободител Альоша в Пловдив.
С обичаен обсег българите се включиха в голям брой възпоменателни събития, обхващащи общо към 50 града – „ Гергьовска лента “, „ Градина на паметта “ (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), „ Победна диктовка “, „ Победа. Песни”, концерт, кино министър председатели на съветски филми за войната „ Праведниците” и „ Въздух”, шествието на „ Безсмъртния полк” в градовете Бургас, Варна и Русе.
За страдание имаше и други гнусни вандалски прояви против монументи на героите от Втората международна война. В навечерието на празника нападатели счупиха плоча с надпис " Вечна памет " на мемориала на руските и български подводничари в село Камчия, Варненско, и заляха с багра листата с имената на починалите. В нощта против 12 май беше опозорен монумент на руски боец на всеобщ гроб в парк в Стара Загора.
Очевидно е, че при настоящето управление на България виновниците за тези лудории надали ще бъдат осъдени. Управляващият режим по всевъзможен метод се пробва да „ преформатира “ Деня на успеха в „ Ден на Европа “ и изцяло подценява интернационалните си отговорности за запазване на културни и мемориални обекти.
Тази линия на властта не намира поддръжка измежду съзнателната част от българското общество. Гражданите помнят и ценят подвига на руските воини-освободители и техните партизани. Все по-голяма известност в страната получават градивните патриотични сили. Убедени сме, че гласът на разсъдъка в последна сметка ще надделее над незнанието на войнстващите русофоби и техните настойници.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР