Акапелно с т.нар. Хартиена коалиция, Централната избирателна комисия (ЦИК) доуби

...
Акапелно с т.нар. Хартиена коалиция, Централната избирателна комисия (ЦИК) доуби
Коментари Харесай

Хартиената коалиция в ЦИК постави под съмнение честността на вота

Акапелно с така наречен Хартиена коалиция, Централната изборна комисия (ЦИК) " доуби " машинния избор. Днес болшинството в ЦИК, състоящо се от представители на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, взе решение разписките от вота с устройствата да не се вписват в обособена рубрика в протокола след края на изборния ден - а да влязат в общата численост - сумарно с хартиената бюлетина, което не би дало опция за следващ надзор на това по какъв начин са преброени гласовете.

Това решение провокира скандал по време на съвещанието, завършил с това, че един от членовете на комисията - Цветозар Томов, подаде оставка като неин представител. Мотивът му: " опасности за честността на изборния развой в България ".

ЦИК заседава по образеца за протокола, като се оформиха два лагера - единият, на " Хартиената коалиция ", който настоя хартия и машинната квитанция да бъдат сумирани в обща рубрика и този, към който се сплотиха Томов, говорителката Росица Матева, председателката на ЦИК Камелия Нейкова и Любомир Георгиев ( " Демократична България " ) - за устройствата да има обособена рубрика, което, съгласно тях, щеше да играе ролята на самобитна контрола. Вариант едно бе импортиран от Емил Войнов (БСП) и подсилен и с цената на крясъци и викове и от дългогодишния представител на Движение за права и свободи Ерхан Чаушев. Мотивът на Войнов е, че по този начин се улеснявала работата на секционните комисии - да не сумират две цифри.

Така предлагането мина с 11 гласа " за " и едвам 4 " срещу ". 

" Категорично съм срещу това решение, защото да го кажем на право, това основава опасности за честността на изборния развой в България. Колко тежки ще бъдат тези опасности ще се види на 2 април, само че по този начин или другояче, вземането на това решение за мен е непреодолимо затруднение да извършвам повече уговорките си на представител на тази комисия. Отказвам да го върша оттук нататък ", уточни претекстовете си за подадената остава Цветозар Томов, който е и зам.-председател на ЦИК, представен от БНР.

Клуб Z напомня, че с решение на депутатите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в предишния парламент освен хартиената бюлетина бе върната в огромните секции с над 300 гласоподаватели, ами и машината бе превърната в " принтер ". Тоест - резултатът от нея посредством протокола, който тя пуска в края на деня, бе отстранен и на процедура разликата с бюлетината е, че гласоподавателите ще натискат едни бутони на един екран. И нищо повече. Бе решено всичко да се брои на ръка, като бюлетината и машинната такава да се събират и на обща купчина в края на деня. Елиминирана бе и флашпаметта от устройствата. Тя може да се прегледа единствено при искане за анулиране на вота.

Неотдавна Томов разгласи, че към момента има метод протоколът от машината да бъде избавен - да се употребява като контрола след предаването на документите от СИК, защото последните промени в Изборния кодекс не го не разрешават. Стана ясно обаче, че против това има огромна опозиция от " Хартиената коалиция " и ЦИК към момента няма решение по този въпрос.

След решението на болшинството в комисията от през днешния ден, от Демократична България се заканиха, че ще го апелират.

ЦИК одобри скандално решение, с което затвърждава подозренията, че премахването на машинното гласоподаване има цели, разнообразни от оповестените.

" Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има единствено една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация какъв брой гласа са от хартия и какъв брой от машина.

Това прави съвсем невероятно използването на автоматизирани инспекции (контроли) в РИК, с които да се ревизира дали най-малко машинните гласове са изброени правилно. Още повече, че секционните комисии ще вършат механически неточности при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция.

Поради това решение Цветозар Томов подаде оставка от поста " представител " на ЦИК и считам, че този ход е верен поради сериозността на обстановката.

Обсъждаме обжалване на решението на ЦИК, тъй като то опонира на здравия разсъдък и на духа на Изборния кодекс и ще сътвори още повече съмнение в изборния развой ", написа някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов (ДБ).

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР