Агенцията по безопасност по храните ще обяви на брифинг днес

...
Агенцията по безопасност по храните ще обяви на брифинг днес
Коментари Харесай

България вероятно ще поиска помощ от ЕК заради чумата по свинете

Агенцията по сигурност по храните ще разгласи на брифинг през днешния ден ограничения за битка със болестта африканската чума по свинете и настояща информация за казуса. От през вчерашния ден поради влошената епизоотична конюнктура в цяла Русенска област е оповестено бедствено състояние, а у нас към този момент са европейски специалисти, с цел да оценят взетите от страната ограничения.

" България евентуално ще изиска публично от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни, само че парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати незабавно поради тромавата процедура ", разгласи в предаването " Преди всички " евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместител в Комисията на Земеделие и развиване на селските региони в Европейския парламент. Той разясни защо може да бъде изхарчена поисканата от Европейска комисия помощ:

" Предполагам, че най-много за обезщетение на стопаните, които ще претърпят огромни загуби. Аз имах връзка към този момент с Министерство на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-много с Европейска комисия, че ще желаяме такава помощ и мисля, че е въпрос на време това да стане публично. Но даже и да желаяме тази финансова помощ, има си процедури, малко тромави, тези пари няма да дойдат незабавно. На първо време притежателите на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато Европейска комисия утвърди поисканите средства, те ще дойдат в България ".

Адемов уточни още:

" Чумата, която върлува по свинете, е доста мощно заразно и рисково заболяване. За страдание няма създадена ваксина. Тя провокира висока смъртност, само че най-важното е да успокоим хората, че не е рискова за хората. Мисля, че държавното управление взима нужните ограничения, с цел да се оправим с това злополучие, тъй като по настоящи данни от Европейска комисия заболяването е обхванала цяла Румъния, обособени региони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики ".

Асим Адемов изясни още и какво съгласно него могат да предлагат европейските специалисти на нашето държавно управление за справяне с заболяването:

" Има си общоприети процедури при такава заразна болест, които би трябвало да се ползват. Тук е значимо да се спомене, че е неотложно и съдействието на самите стопани, с цел да се ограничи бързо разпространяването на заболяването ".

Според евродепутата Европейска комисия ще утвърди поискана помощ, " тъй като размерът на болестта е значителен ":

" Заразени са много животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме желали, или не, тъй като нормално от време на време не дават цялата сума ".

В изявление за предаването " Преди всички " Светлана Боянова от Института за агростратегии и нововъведения разяснява дали има високотехнологични решения на казуса, откакто няма ваксина:

" Все отново има страни като Чехия, които са ликвидирали тази болест. Запознах се с ограниченията, които са прилагани там за африканска чума по свинете, и виждам, че в действителност ние прилагаме същите ограничения. Тук по-скоро би трябвало да разделим въпроса. Да кажем, че той е изчерпателен и би трябвало да се огледа от всички равнища - на равнище страна и на равнище стопанство. Но въпросът е на равнище кое стопанство - " заден двор " ли, индустриално ли. А дивите прасета, имаме ли метод да следим тяхната популация и в случай че приказваме за всичките тези аспекти, има софтуерни решения, които са на равнище стопанство в Германия. Има създадено приложение, което е за биосигурност - онлайн ръководство оценка на биосигурността в стопанството. То е тъкмо за африканска чума по свинете. Това приложение оказва помощ на съответния собственик да реши обособените области, в които може да се внесе африканската чума по свинете ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР