Агенцията по безопасност по храните ще обяви на брифинг днес

...
Агенцията по безопасност по храните ще обяви на брифинг днес
Коментари Харесай

Асим Адемов: Чумата, която върлува по свинете, е много силно заразно и опасно заболяване

Агенцията по сигурност по храните ще разгласи на брифинг през днешния ден ограничения за битка със болестта африканската чума по свинете и настояща информация за казуса. От през вчерашния ден поради влошената епизоотична конюнктура в цяла Русенска област е оповестено бедствено състояние, а у нас към този момент са европейски специалисти, с цел да оценят взетите от страната ограничения.

България евентуално ще изиска публично от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни, само че парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати незабавно поради тромавата процедура, изясни в предаването "Преди всички " евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместител в Комисията на Земеделие и развиване на селските региони в Европейския парламент. Той разясни защо може да бъде изхарчена поисканата от Европейска комисия помощ: “Предполагам, че най-много за обезщетение на стопаните, които ще претърпят огромни загуби. Аз имах връзка към този момент с Министерство на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-много с Европейска комисия, че ще желаяме такава помощ и мисля, че е въпрос на време това да стане публично. Но даже и да желаяме тази финансова помощ, има си процедури, малко тромави, тези пари няма да дойдат незабавно. На първо време притежателите на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато Европейска комисия утвърди поисканите средства, те ще дойдат в България “.

Пред БНР Адемов уточни още, че: “Чумата, която върлува по свинете, е доста мощно заразно и рисково заболяване. За страдание няма създадена ваксина. Тя провокира висока смъртност, само че най-важното е да успокоим хората, че не е рискова за хората. Мисля, че държавното управление взима нужните ограничения, с цел да се оправим с това злополучие, тъй като по настоящи данни от Европейска комисия заболяването е обхванала цяла Румъния, обособени региони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики “.

Асим Адемов изясни още и какво съгласно него могат да предлагат европейските специалисти на нашето държавно управление за справяне с заболяването: “Има си общоприети процедури при такава заразна болест, които би трябвало да се ползват. Тук е значимо да се спомене, че е неотложно и съдействието на самите стопани, с цел да се ограничи бързо разпространяването на заболяването “.

Според евродепутата Европейска комисия ще утвърди поискана помощ, “защото размерът на болестта е значителен “: “Заразени са много животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме желали, или не, тъй като нормално от време на време не дават цялата сума “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР