Африканският съюз постоянен член на Г-20, каза настоящият председател на

...
Африканският съюз постоянен член на Г-20, каза настоящият председател на
Коментари Харесай

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20

Африканският съюз непрекъснат член на Г-20 , сподели актуалният ръководител на групата - индийският министър председател Нарендра Моди , на срещата на върха в Делхи .

Решението беше предстоящо преди началото на двудневната среща, която стартира в събота. Тази стъпка в допълнение ще способства за напъните на Моди да трансформира Индия в главен състезател в по този начин наречения Глобален Юг,.

" Ние приветстваме Африканския съюз като непрекъснат член на Г-20 и сме твърдо уверени, че включването му ще способства доста за решаването на световните проблеми на нашето време ", се споделя в проектодекларацията след срещата на върха, с която Ройтерс разполага.

Сега Г-20 има двадесет и един членове, в това число Европейския съюз, който беше единственият пълновръстен членски районен блок. Африканският съюз, континентална организация от 55 страни членки, в този момент има същия статут като Европейския съюз. Предишният ѝ статут бе на " поканена интернационална организация ".

Сред членовете на групата са още Съединени американски щати, Китай и Русия.

Г-20 съставлява към 85% от международния Брутният вътрешен продукт, повече от 75% от международната търговия и към две трети от популацията на планетата. С приемането в групата на Африканския съюз цифрите ще се усилят още повече.

Настоящата среща на Г-20 за първи път се организира в Южна Азия. Сред участниците в срещата са президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , английският министър председател Риша Сунак , френският президент Еманюел Макрон .

На форума не участват водачите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин . Вместо Путин на срещата на върха в Делия пристигна външният министър Сергей Лавров .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР