АЕЦ Козлодуй подписа в четвъртък 10-годишен договор с Уестингхаус за

...
АЕЦ Козлодуй подписа в четвъртък 10-годишен договор с Уестингхаус за
Коментари Харесай

СДЕЛКА: АЕЦ Козлодуй подписа договор с Уестингхаус за доставка на ядрено гориво

АЕЦ " Козлодуй " подписа в четвъртък 10-годишен контракт с " Уестингхаус " за доставка на нуклеарно гориво за блок 5.

" Най-после направихме крачка към диверсификация на нуклеарното гориво за нашата централа. Така подсигуряваме енергийната си сигурност ", съобщи изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че договорът с " Уестингхаус " е оказал помощ за обезпечаването на работата на АЕЦ " Козлодуй ", защото все още доставките на нуклеарно гориво от Русия са несигурни.

" Новото гориво ще се употребява от средата на 2024 година ", добави Христов.

" По мотив спекулациите по отношение на финансовите условия желая да кажа, че с помощта на договарянията икономическите условия бяха усъвършенствани, цената от юли месец е понижена – приказваме за двуцифрени проценти понижаване на цената... В момента ценово сме изравнени с доставките от страна на Русия, тъй че продължаваме да работим извънредно дейно. Партньорството с " Уестингхаус " ще ни донесе и създаване на нови мощности, което е част от тактиката, която Министерството счита да предложи на Народно събрание за обновяване, с цел да имаме и национална и енергийна сигурност в околните години ", добави още Росен Христов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР