АЕЦ „Белене” трябва да се строи, като за централата има

...
АЕЦ „Белене” трябва да се строи, като за централата има
Коментари Харесай

Георги Първанов: Пазар за „Белене” има, държавата трябва да има сериозно участие

АЕЦ „ Белене” би трябвало да се строи, като за централата има пазар на Балканите. За това е безапелационен президентът (2002 година – 2012 г.) и някогашен водач на АБВ Георги Първанов. В студиото на „ Тази сутрин” той разяснява, че планът би трябвало да се осъществя със съществено държавно присъединяване, в случай че желаеме да бъдем фактор в енергетиката на района.

„ Имаше интервал, в който имах концепцията това да бъде общобалкански план с присъединяване на Сърбия и Македония. Те нямат доста пари, само че могат да обезпечат пазар. И сега задоволяваме към 50% от енергийния недостиг на Балканите”, уточни Първанов. Според него отчетът на Българска академия на науките е потвърдил нуждата от развиване на нуклеарната енергетика.

„ Аз съм за вид със съществено държавно присъединяване – може да се мери с това, което е направено досега (…) Тези пари се влагат в един план, който дава най-евтината електрическа енергия. Къде в света има губеща нуклеарна централа? Къде в света има частни централи – това е екзотика”, разяснява основателят на АБВ.

--> Като президент той стартира няколко енергийни плана, станали известни като „ Големия шлем”. Всички те се провалиха. „ Някъде се пошегувах, че „ Големия шлем” стана „ Турски шлем”. Сега имаме дребни шансове да се върнем в мача – да построим „ Белене”, да вземем част от „ потока” – не 64, а 15-16 милиарда кубика (газ)”, уточни Георги Първанов.

За него приватизацията у нас е била „ извършена калпаво, по метод, по който страната не завоюва съвсем нищо”. Първанов подсети, че още през 2010 година е изискал основаването на комисия, сходна на тази по досиетата, която да събира и оповестява информация. „ Там е огромната взаимозависимост на българската политика”, счита някогашният президент.

Той похвали дейностите на премиера Бойко Борисов в връзките с Македония, като акцентира, че са значими не толкоз съответните съглашения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни разискват проблемите в другарска атмосфера.

„ Не бива да ревнуваме от положителните връзки сред Скопие и Белград. Трябва да създадем правилния прочит на връзките – това, което Заев направи, е, че извади антибългарското жило на македонизма”, съобщи Първанов. По тематиката с вероизповеданията той, сходно на Борисов, се въздържа от по-краен коментар, като уточни, че „ връзките сред православните църкви са комплицирана работа”, само че симпатизира на концепцията БПЦ да стане „ майка” на църквата в западната ни съседка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР