АЕЖ-България следи събитията около протеста на футболни фенове срещу ръководството

...
АЕЖ-България следи събитията около протеста на футболни фенове срещу ръководството
Коментари Харесай

АЕЖ събира данни за полицейско насилие над журналисти, отразявали протеста на 16 ноември

АЕЖ-България следи събитията към митинга на футболни почитатели против управлението на Българския футболен съюз, който се организира на 16 ноември и докара до експанзия и погроми в столицата. В резултат от напрежението десетки жители и чиновници на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – арестувани. За страдание, станахме очевидци и на прояви на полицейско принуждение и дейности, граничещи с произвол, по отношение на жители и публицисти, отразяващи събитията, в това число и против наши членове. 

АЕЖ събра данни за няколко случая, свързани с публицисти, и приканва и други сътрудници, станали обекти или очевидци на принуждение, да се свържат с нас. Екипът ни ще ревизира и систематизира информацията, която ще бъде показана на виновните институции и интернационалните ни сътрудници. 

Ето какво научихме досега:
Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com  Дани Йорданов  е съзнателно удрян с палки 2-3 пъти от полицията в региона на ул. " Генерал Гурко ”, до момента в който предава онлайн, макар че споделя, че е от медиите (не носи табела " PRESS ”), а операторът  Марио Господинов  е до него; операторът също е ударен с палка. Сцената се вижда след 59:27 от Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, неведнъж и с висок глас споделя " Медиа, медиа! ”, само че е ударен в корема от най-малко двама служители на реда. Един от тях се чува да крещи " Кво правиш тука? ”.
 
Полицията е пробвала да принуди фотожурналиста на " Дневник "   Георги Кожухаров  да изтрие фотосите си (той отхвърля, а след намесата на други публицисти полицията се оттегля). Инцидентът става в региона на църквата " Св. Седмочисленици ”. Кожухаров, снабден с каска с надпис " PRESS ”, е снимал по какъв начин служители на реда извличат момче и удрят главата му в кофа за отпадък. След като виждат, че снима, при Кожухаров отива служител на реда, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие фотосите незабавно. Кожухаров извиква намиращия се наоколо екип на телевизия NOVA и споделя, че го карат да си трие фотосите и тогава служителят на реда се отдръпва. Той изясни, че служителите на реда целеустремено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със закани " Изчезвай, да не си изядеш багра! ” и съзнателно удряне през камерата.
 
Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев  е бил арестуван за малко от полицията дружно с протестиращи и инцидентни минувачи в региона на Спортната палата. Ганчев става очевидец на това по какъв начин полицията нахлува на територията на частен обект – " Бар 75 ” – и стартира да предава онлайн. Той е бил избутан от служител на реда, който му вика " Върви, бе, върви! ”, макар че сътрудника декларира, че е публицист и се пробва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в дребна уличка, успоредна на ул. " Генерал Гурко ”, където чиновниците на реда задържат протестиращите (сред които има и инцидентни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След към 15 минути Ганев е освободен, откакто полицията вижда баджа му – акредитация за дуела сред България и Унгария. Ганчев не стопира да излъчва онлайн с включена камера. С него от самото начало е бил и  Юлиян Сутев , кореспондент в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев посочи, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като публицист едвам когато полицията стартира да освобождава арестуваните. Той е потърсил здравна помощ за контузиите си и следва да си извади документ от Съдебна медицина.  Можете да видите живото предаване на Дарик радио 
 
Фотожурналист от  интернационална новинарска организация , поискал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от служител на реда. Инцидентът е станал при разпръскването на " Бар 75 ”, при ул. " Иван Вазов ”. След като служител на реда е потърсил сметка от фотографа за какво не бил снимал подиуми за принуждение над чиновниците на Министерство на вътрешните работи, различен еднообразен чиновник се е доближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има здравна документи, продължава да се лекува. 
От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи обявиха за АЕЖ, че със заповед на шефа в Столична дирекция на вътрешните работи стартира вътрешна инспекция, в границите на която ще бъдат прегледани всички материали, свързани с полицейските дейности при митингите. Призоваваме управлението на Министерство на вътрешните работи да преразгледа това решение, тъй като практиката Столична дирекция на вътрешните работи да ревизира себе си за полицейско принуждение, в това число и против публицисти, не е посочила успеваемост. 

За страдание, това не са единствените образци на полицейско принуждение, упражнено върху публицисти, работещи на терен по време на безредици, които документираме. Припомняме, че сътрудника ни Димитър Кенаров бе  от  чиновници на реда, до момента в който отразяваше всеобщите антиправителствени митинги в нощта на 2-ри против 3-ти септември 2020 година Незаконният му арест  след правосъдна сага, траяла близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 година на Софийския областен съд. Докато се стигне до правосъдно решение, обаче, 

Ето за какво, призоваваме за без значение следствие на случаите от вечерта на 16 ноември, посредством което да се избегне порочната процедура органите на Министерство на вътрешните работи да ревизират и надлежно прикриват личните си чиновници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР