Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в

...
Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в
Коментари Харесай

Съд обяви за недействителен вота за общински съветници в Хасково

Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в Хасково, като разгласи резултата от вота на 29 октомври 2023 година за нереален, оповестиха от Съдебната палата. Видеото е архивно.

Въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото съдът е открил, че са налице разлики сред регистрираните в огромна част от секционните изборни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и откритите такива в предадените чували с изборни бумаги на тези СИК.



Съдът приема, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния регион, което от своя страна е довело до погрешно пресмятане на общинската изборна квота и погрешен избирателен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите сред партиите и обединенията, и на имената на част от оповестените за определени общински съветници.

В правосъдния акт се показва, че неправилното отчитане на изборния резултат, в резултат на неправилна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушаване на материалния закон, а не неточност в пресмятането или техническа неточност, допълват от Съдебната палата.



Решението на Хасковския апелативен съд предстои на обжалване пред Върховния административен съд.

Делото за анулиране на вота бе формирано по тъжба на шест партии и обединения. Неговото последно съвещание се състоя на 10 януари т. г, когато специалистите показаха резултатите от разпореденото наново броене на бюлетините, а магистратите оповестиха делото за решение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР