а тридесет иосми път започна Национален поход По стъпките на

...
а тридесет иосми път започна Национален поход По стъпките на
Коментари Харесай

Започна 4-дневен национален поход По стъпките на Таньо войвода

а тридесет иосми път стартира Национален поход „ По стъпките на Таньо челник “ – четиридневен самобитен родолюбив урок сред Добруджа – Тутракан и крайдунавското село Пожарево в Силистренско, до Керчан хълм в Поповско – в Лудогорието. Проявата на КПД „ Родно Лудогорие “ с ръководител доктор Анатолий Кънев е част от програмата „ Ботеви дни “. Походът е под патронажа на президента на България Румен Радев и е провеждан с поддръжката на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово, както и на Министерство на образованието и науката.

В походната колона всяка година се включват стотици участници – тази година те са към 350 в общ проект. По време на похода на няколко места за тях е планувана серия от прегледи на маршовата и патриотичната ария и военни игри, първата от които бе в Тутракан. През паметника на военачалник Пантелей Киселов най-добритеполучиха награди от уредниците.

В тържеството по откриването на похода край паметника на войводата Таньо Стоянов в град Тутракан взе участие и регионалният шеф на област Силистра инж. Николай Неделчев по покана на кмета на общината доктор Димитър Стефанов. Градският духов оркестър на община Силистра предвожда колоните на участващите чети и отряди от учебни заведения в три области – Силистра (от градовете Силистра и Тутракан, както и от село Средище), Разград и Търговище (град Попово).

По традиция бе направена възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево, с напомнянето, че оттова тя потегля по остарелия хайдушки път към Балкана. Лодките на четниците, в ролята на които влязоха момчетата от град Тутракан, бяха посрещнати на брега, където бе дадена от тяхна страна и клетва за всеотдайност пред отечеството. На паметната плоча, ознаменуваща събитието от преди 147 години, бяха поднесени венци и цветя, в това число от Областна администрация Силистра. Преди това в град Тутракан сходни ритуали бяха извършени пред няколко паметника, в това число пред построения в чест на мъченицитена Добруджа.

Според историческите сведения, на 17 май 1876 година, единствено броени часове часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата си, родом от град Сливен, минават Дунава при тутраканското село Пожарево. След три сражения в границите на 11 дни бойният път на четата завършва при Керчан хълм край село Априлово, където на 2 юни походът приключва.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР