А точно в 13:15 ч. Кирил Петков ще предаде премиерската

...
А точно в 13:15 ч. Кирил Петков ще предаде премиерската
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство

А тъкмо в 13:15 ч. Кирил Петков ще съобщи премиерската щафета на служебния министър-председател. Церемонията по приемствеността в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. След това властта ще бъде предадена и в обособените министерства.

Държавен вестник пък ще обнародва президентския декрет, с който с изключение на назначението на държавно управление с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно заседание и се насрочват парламентарни избори.

Дотук се стигна след следващата политическа рецесия, катализатор за която беше излизането на Има Такъв Народ от четворната коалиция. Последва избор на съмнение, импортиран от ГЕРБ-СДС, след който кабинетът " Петков " падна.

Тогава свалянето на властта поддържаха и парламентарните групи на Движение за права и свободи, „ ИТН “ и „ Възраждане “.

Премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 година, президентът Румен Радев стартира съвещания с парламентарните групи за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление. Първият изследователски мандат за сформиране на кабинет в границите на това Народно събрание президентът връчи на „ Продължаваме промяната “ на 1 юли 2022 година, като претендент за министър председател бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След договаряния с съдружните си сътрудници, Политическа партия съумя да изготви взаимна управническа стратегия с Българска социалистическа партия и с „ Демократична България “, само че в последна сметка съумя да откри единствено 117 вместо 121 депутати, които да я поддържат. Асен Василев върна мандата несбъднат на 8 юли 2022 година

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха незабавно, а третият президентът връчи на Българска социалистическа партия. Левицата го забави, само че също го върна, откакто Народното събрание отхвърли 6-месечната им управническа стратегия.

В първия ден на август президентът Румен Радев назначи служебното държавно управление, което ще ръководи България до избор на нов кабинет. Предсрочните парламентарни избори са планувани за втори октомври.

Това ще бъде осмото служебно държавно управление от началото на демократичните промени насам.правителство щафета Гълъб Донев предаване на властта Кирил Петков
Коментирай
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР