А налитици на изчислиха сумата, която световната автомобилна промишленост ще

...
А налитици на изчислиха сумата, която световната автомобилна промишленост ще
Коментари Харесай

Електромобилите „гълтат” $515 милиарда до 2030 г.

А налитици на пресметнаха сумата, която международната автомобилна индустрия ще влага за електрификация на моделната си гама до края на десетилетието. Подобен разбор на организация, изработен преди по-малко от 3 години, стигна до заключението, че електрическите автомобили ще глътнат $300 милиарда

Последният разбор демонстрира, че автомобилните компании възнамеряват да похарчат към $515 милиарда до края на десетилетието, с цел да развиват нови електрически автомобили, оставайки последователно зад тила си колите с мотори с вътрешно горене. Притесненията на промишлеността са, че търсенето на е-коли може да спадне фрапантно без основни спомагателни дотации и още по-големи вложения за развиване на зарядната инфраструктура и електропреносната мрежа.

Браян Максим от AutoForecast Solutions свърза възходящите вложения в автомобилната електрификация със Студената война: ”След като няколко производителя оповестиха EV стратегиите си, всички останали трябваше да разгласят своя стратегия, или трябваше да се примирят с това, че на тях ще се гледа като на изоставащи.”

Той прибавя: „ Това накара доста производители да възнамеряват огромни размери за автомобилна категория, която стъпва върху непознато потребителско приемане, която ще има минимална до нулева печалба” в идващите години.

Други изследвания стигат до разнообразни капиталови разходи. Този юни консултантската организация AlixPartners съобщи, че промишлеността ще влага в електрически коли към $330 милиарда до 2025 година Година по-рано същата организация съобщи, че тази инвестиция ще е $225 милиарда

Но обстановката в света се трансформира извънредно динамично, а борбата за понижаване на въглеродните излъчвания накара редица страни да разгласят отвод от стандартните коли с ДВГ. Европейски Съюз взе решение това да стане през 2035 година (Гърция желае да го направи през 2030 г.), а Джо Байдън разгласи, че желае до 2030 година в Съединени американски щати към 40-50% от продажбите на нови коли да са електрически.

Безспорният №1 на пазара на електрически автомобили е Tesla, която през ноември бе оценена на 1,2 трилиона $, повече от два пъти над общата цена на Volkswagen, Toyota, Ford и General Motors. А годишният потенциал на Tesla занапред ще се усили, откакто проработят „ гигазаводите” край Берлин и Остин.

Групата на преследвачите се води от VW Group, която възнамерява вложения в размер на $110 милиарда в е-коли и акумулатори до 2030 година А това са към 20% от общата капиталова сума за промишлеността. Инвестициите на VW, както и тези на доста от съперниците, са ориентирани към повишение на пробега и представянето на батериите, както и намаление цената на електрическите автомобили. Съща по този начин концернът уголемява производството на акумулатори и е-коли по света.

Плановете на VW, Daimler AG и BMW AG са за обща инвестиция в размер на $185 милиарда до 2030 година, до момента в който GM и Ford ще похарчат към $60 милиарда до края на 2025 година

Китайските автомобилни производители, водени от VW и локалния сътрудник на GM - SAIC Motor, - оповестиха вложения в размер над $100 милиарда през идващото десетилетие. Японските производители изостават с доста, като Honda Motor, Toyota Motor и Nissan Motor да момента обществено са оповестили вложения в размер на общо към $40 милиарда

Тези вложения не включват десетките милиарди, вложени в спомагателни индустриални мощности от най-големите производители на акумулатори в света, доста в съдействие с техните автомобилни сътрудници.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР