85% от започналите работа у нас имигранти от нападнатата от

...
85% от започналите работа у нас имигранти от нападнатата от
Коментари Харесай

Бургас – абсолютен шампион по трудоустрояване на украински бежанци

85% от почналите работа у нас имигранти от нападнатата от Русия държава са в сектор „ Хотелиерство и ресторантьорство “

Около 85% от почналите работа у нас украински имигранти са в областта на хотелиерството и ресторантьорството . Това излиза наяве от последния месечен на Агенцията по заетостта (АЗ) - за юли 2022 година

Данните от административната статистика на АЗ демонстрират, че за времето след началото на военните дейности в Украйна – 24 февруари 2022 година да края на месец юли 2022 година на работа са устроени със съдействието на бюрата по труда общо 1587 украински жители със статут на краткотрайна протекция, като 778 от тях са включени по план „ Солидарност “ с финансовата помощ на Европейски структурни фондове (Европейския обществен фонд), написа в бюлетина.

Най-голям е броят на почналите работа украинци в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, като главно заемат длъжности в обслужването на клиенти, сервитьори, бармани, камериери, готвачи и асистент готвачи. Назначават се и лица с подготовка за админи в хотелиерството, салонни шефове и други

Младежите до 29 години в състава на почналите работа украинци съставляват 30% от всички, а лицата над 55-годишна възраст са 9.6%.

Проект „ Солидарност “ обезпечава краткотрайна работа до 3 месеца на субсидирани работни места на украински жители със статут на краткотрайна протекция. До края на месец юли по плана са включени 778 украински жители, се показва още в бюлетина.

В таблица е изнесена и статистика. 1350 от 1587-те почнали работа украинци са в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “.

На второ място по брой са присъединилите се в преработващата индустрия – 70 души . 59 пък са почнали да се занимават с търговия, ремонт на коли и мотоциклети. 14 са в бранш „ Култура, спорт и развлечения “, 13 - „ Транспорт, депозиране и пощи “, а 12 – „ Административни и спомагателни действия “.

Други 9 са почнали работа в бранш „ Държавно ръководство “, 8 – в „ Професионални действия и научни проучвания “, 7 - „ Операции с недвижими парцели “, а 6 са в „ Строителство “.

Област Бургас е безспорен първенец по регистрация на украинци в бюрата по труда. 1049 са те в морската област при общо 2311 в цялата страна – т.е. съвсем 46%.

На второ и трето място са областите Добрич и Варна – надлежно 380 и 328. В столицата София са 97.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР