„Тенисът не показва постоянство в позицията си спрямо казуси, породени

...
„Тенисът не показва постоянство в позицията си спрямо казуси, породени
Коментари Харесай

Скандал в Синсинати: Жена бе изгонена от турнира в заради украинско знаме


„Тенисът не демонстрира неизменност в позицията си по отношение на проблеми, подбудени от съветската инвазия в Украйна – както в разпоредбите за играчите, по този начин и в тези за последователите. Този случай обаче, съгласно мен, съставлява ясна неточност ,“ написа Бен Ротенберг, един от най-разпознаваемите тенис публицисти в обществените мрежи, основен редактор за Racquet Magazine.

Въпросният случай, който той засяга? Жена бе принудена да напусне кортовете и тенис комплекса в Синсинати, откакто се появи на трибуните с украинско знаме.

Лола е от Мейсън Охайо и живее наоколо до шампионата. Като митинг против настоящата война тя взема решение да посети квалификационният конфликт сред две рускини – Ана Калинская и Анастасия Потапова.

Тя го прави безшумно – без да предизвика състезателите с думи . Наблюдава срещата, завита със знамето и с винок на главата – украински обичаен венец.

Въпреки това обаче наподобява една от тенисистките взема решение да се оплаче на съдията, който слиза от стола и показва, че наличието ѝ със знамето „не е приятно“, на което Лола дава отговор:

„Не е прелестно и да нахлуеш в друга страна.“

Намесва се и отговарящият за сигурността на корта, който я заплашва, че в случай че не напусне корта, ще извика полиция. Част от феновете застават в отбрана на Лола с изказванието, че тя не е споделила или направила нищо неправилно. Просто стои там със знамето. Споменават свободата на словото и „земята на свободните“, както се назовава още Съединени американски щати. Всичко това не трансформира обстановката.

За да не прави скандал, Лола става и напуща корта. С украинския ѝ другар стартират да обикалят комплекса, само че единствено 20-30 минути по-късно към тях се насочва ръководителят на защитата на шампионата .

Казусът не завършва дотук.

Той изважда лист с разпоредбите на конкуренцията, в които написа, че знамето ѝ е над разрешените размери. На този стадий спомагателната стъпка, подхваната от уредниците, е странна по две аргументи:
  1. Това въобще не е казусът, който поражда цялостната обстановка. Нейното начало бе обещано, откакто арбитър на WTA реши да застане на страната на съветска тенисистка, която се оплака от посланието, което фенът с украински байрак желае да покаже по време на нейния мач.
  2. Това предписание в никакъв случай не е било спазвано или преследвано изкъсо от уредниците на шампионата. Знамена (най-често американски или сръбски) от сходен размер от години се размахват свободно по трибуните в Синсинати, без съществуването им да бъде поставяно под какъвто и да е проблем.

След като за малко Лола обмисля разновидността да разреже знамето си, с цел да понижи неговия размер, тя е отведена от защитата до паркинга, където ѝ се споделя, че в случай че го остави в колата, може да се завърне в комплекса. Именно това и се случва.

Коментарът на Western & Southern Open по тематиката, несъмнено, се уповава на правилото за размера на флаговете. WTA по този начин и не дават отговор на публично питане за дейностите на техния арбитър и играч.

Това е следващото нерешително деяние на тенис общността, когато става дума за осъждането на съветската експанзия в Украйна. Докато в множеството други спортове се стигна до изключване на представителите на страната-агресор от интернационалните шампионати, в тениса се прибягна до мярка, която мнозина смятат за половинчата – отнемането на правото на състезателите да се състезават под знамето на страната си или с нейни отличителни знаци.

Когато английските тенис шампионати, предвождани от Уимбълдън, взеха решение да наложат по-тежки наказания и да не позволен в схемите си спортисти от Русия или Беларус, ATP и WTA отвърнаха тези дейности с лишаване на точки от конкуренциите.

Докато това предходните решения имат разумни причини, на които могат да се базират, в Синсинати искрено може да се приказва за тежък гаф.

Лола не бе изгонена от корта, тъй като украинското ѝ знаме е с няколко сантиметра по-дълго. Тя бе принудена да си тръгне, тъй като изпълняваше своето право да стачкува спокойно против непровокираната експанзия на една страна против друга – без да нападна словесно който и да е и без да търси открит спор с тенисистките на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР