„Локомат за България“ не е вече само дарителска кампания за

...
„Локомат за България“ не е вече само дарителска кампания за
Коментари Харесай

Локомат за България“ не е само дарителска кампания, а визия 


„Локомат за България“ не е към този момент единствено дарителска акция за събиране на средства, а се разрастна във визия, целяща да покаже слабостите в системата на здравното обслужване на всички нуждаещи се от ЛОКОМАТА. Споделяме фрагмент от писмото на Д-р Анелия Хохвартер, основател на акцията отправено до институциите в България:
“Една рехабилитация би осмислила и работата на ортопеди, неврохирурзи, невролози. Рехабилитацията усмисля една оперативна намеса. Поради неналичието на рехабилитация в България, децата с детска церебрална парализа се изпращат за оперативни интервенции, а центърът “Фонд за лекуване на деца ” поема разноските за интервенции, които биха могли да се вършат и в България (от порядъка на 7-10 000 €), тъй като в България няма следоперативно лекуване. Например за една фасциотомия при детска церебрална парализа не се изисква особено съоръжение на операционната зала, само че без последваща рехабилитация се обезсмисля. Друг проблем е, че доста от нужните интервенции се правят в границите на една интервенция в чужбина: детето се приспива (обща анестезия) и се прави интервенция на всички наранени групи, а не както в България, да се прави по една фасциотомия на месец, тъй като здравната каса признава и заплаща единствено една оперативна намеса. Ако детето има потребност за операциа на двете ръчички, двете коленни, глезенни и лакътни стави (общо 8 интервенции по 20 мин), то се оперира в западна Европа в границите на една интервенция, заздравява за една седмица и се стартира с рехабилитацията. В България то се оперира в продължение на 8-10 месеца: този месец лява ръчичка, дригият месец – дясната и така нататък При тази процедура все има прясно оперирано място или неоперирано, което не разрешава да се стартира раздвижването. Последствията са, че оперираните първоначално области заздавяват отново погрешно, тъй като няма ортопедични шини и рехабилитация. Резултат – никакъв. Източване на здравната каса и подлагане на децата на ненужни общи анестезии. Тази процедура е безотговорна и рискова.
Локоматът е освен робот за рехабилитация, а и диагностичен апарат. Само с една процедура от 10-15 минути може да се смъкна статуса на детето по отношение на работата на мускулните групи, положението на сухожилията и спазъма, което дава опция да се слагат индикациите за оперативна интервенция, т.е. нужна ли е интервенция или положението предстои на лекуване единствено с ортопедични шини и рехабилитация. Да се даде отговор нужна ли е интервенция въобще. Ако нямаме тази опция, то просто си оперираме… А могат да се спестят на дечицата толкоз непотребни интервенции. Не тъжно, а безконтролно. “
Родената в Горна Митрополия доктор Анелия Хохвартер е високо скъп хирург офталмолог във Виена. Тя сама финансира своите задачи в Африка. След една от тях написа книгата „ Пътуването – пътешестване към света и към себе си “. Лекарката е решила всички доходи от книгите, които към този момент излязоха на български (издателство „ Персей ”) и на немски език да отидат за закупуването на неповторим робот локомат за оживление на български пациенти. Продължават да постъпват и доходи от продажбата на книгата й, които ще бъдат предоставени напълно на тази дарителската акция. За всички в България, които желаят да закупят книгата, могат да го създадат посредством поръчки на [email protected] и в офиса на „ Мирекс 21 ООД “ ул. „ Църковна самостоятелност “ 27, гр. Русе (г-жа Галина Михайлова).

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР