„Липсата на информация по този процес ни превръща в литературни

...
„Липсата на информация по този процес ни превръща в литературни
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Липсата на информация за газа ни превръща в литературни анализатори

„Липсата на информация по този развой ни трансформира в литературни анализатори – какво е желал да каже създателят с нещо. Няма задоволително изясненост, всички гадаем – анализатори, бизнес или просто семейства, които се чудят ще има ли топла вода или няма да има .“ Това сподели пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт за обстановката с незнайните към цените на газа и доставките на синьо гориво.

Стайков означи, че от „Булгаргаз“ идват едни известия за контрактувани количества газ, а в този момент след визитата на премиера в Съединени американски щати се появяват нови.

„Което значи, че в случай че „Булгаргаз“ има предварителни сделки, стават прекомерно доста количествата. Цялата липса на информация дава опция за прекалено много спекулации . В момента всеки спекулира какво се случва.“

„В момента нищо не знаем и това е огромният проблем. Проблемът не е цената сама по себе си. Проблемът е, че няма никаква информация от какво зависи тази цена, за какъв интервал избрани фактори въздействат върху нея, какви ще са доставчиците – дали ще са за 3 месеца, за 9 месеца, за 12 месеца. В момента бизнесът работи две седмици при нови условия, на май месец, обаче не знае каква цена ще заплаща „, разяснява Стайков в предаването „Преди всички“.

При всички условности и проблеми с контракта с „Газпром“ там имаше почти предвидимост , знаехме от какво зависи цената, можеше да се направи някаква прогноза, означи Калоян Стайков. По думите му „сега и това няма“, а ръководещите нямат задоволително добра връзка с бизнеса.

Относно доставките на полутечен газ от Съединени американски щати специалистът уточни, че ще има спомагателни разноски за превоз, регазификация, транспорт до нас .

Калоян Стайков е на мнение, че има благоприятни условия да се работи и с различен нефт, с изключение на съветския , само че „дори на европейско равнище тази обстановка не е задоволително изчистена и продължава да има много спорове“.

Експертът акцентира, че пропущаме време за подготовка и „ до последно се поддържа тезата, че би трябвало да останем в тази матрица „.

Предложението за по-ниска цена на 50 литра бензин за семействата месечно съгласно Стайков „ нито механически, нито логичен би имало сериозен резултат „.

„Самото предложение наподобява необичайно.“

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР