8 март - Международният ден на жените, ще бъде отбелязан

...
8 март - Международният ден на жените, ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

20 инициативи в цялата страна ще отбележат 8 март под егидата на Български фонд за жените

8 март - Международният ден на дамите, ще бъде маркиран тази година с поредност от събития и начинания в цялата страна, провеждани под егидата на Български фонд за дамите. Това е празник, на който честваме политическите, икономическите, научните и културните достижения на дамите. Но той към момента е и ден за политически диалози и активизъм.

На 8 март е значимо да напомним, че дамите в България се борят за пълноправие от повече от век. Благодарение на тази дълга традиция на битка, през днешния ден дамите имат право да гласоподават и да вземат участие в ръководството, да учат в университет и да работят против възнаграждение. И макар големия прогрес, който означаваме през последните десетилетия, цялостното тъждество сред половете към момента не е реалност. Разликата в заплащането сред мъжете и дамите в България е 13,5%. Едва ¼ от народните представители в българския Парламент са дами. Под 16% от ръководителите и шефовете на огромните компании у нас са дами. На всеки две седмици една жена в нашата страна е убивана от собствен брачен партньор, сътрудник, родственик или прочут. В България има 360 000 самотни майки, като 72% от тях и децата им живеят на или под прага на бедността.

За да означи достиженията на дамите и да продължи битката за равнопоставеност, Български фонд за дамите разгласи през януари Конкурс за идейни планове, отдадени на Международния ден на дамите - 8 март. Търсени бяха най-смелите хрумвания и интензивности, които са свързани тематично с 8 март и целят постигането на равнопоставеност, недискриминация и отстояване на правата на дамите и девойките.

Български фонд за дамите получи 112 планови хрумвания от 46 обитаеми места. Селектирани бяха 20-те най-стойностни хрумвания. 10 от самодейностите, всяка от които е на приблизителна стойност 2 000 лева ще бъдат финансирани от Български фонд за дамите. Останалите 10 ще се осъществят с поддръжката на Посолството на Кралство Нидерландия в България, което ще поддържа 7 начинания, както и благодарение на Посолството на Швейцария в България и софтуерната компания Atos - международен водач в цифровата промяна, облачните услуги и киберсигурността.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР