75-ата Световна здравна асамблея ще се проведе от 22 до

...
75-ата Световна здравна асамблея ще се проведе от 22 до
Коментари Харесай

Пекин: Опитите за използване на „тайванската карта“ за контролиране на Китай няма да успеят

75-ата Световна здравна асамблея ще се организира от 22 до 28 май. Тайван изрази страдание и неодобрение от неналичието на покана. От друга страна, доста страни неотдавна написаха писма до Световната здравна организация (СЗО) в поддръжка на решението на китайското държавно управление да не се съгласи с присъединяване на Тайван в тазгодишната асамблея,

Относно това, представителят на китайското Външно министерство Уан Уънбин съобщи, че има единствено един Китай в света. Правителството на КНР е единственото законно държавно управление, представляващо целия Китай. Тайван е неотменна част от китайската територия. Участието на Тайван в дейностите на интернационалните организации, в това число СЗО, би трябвало да се третира в сходство с правилото за „ един Китай “. Този главен принцип е доказан в Резолюция 2758 на Общото заседание на Организация на обединените нации и Резолюция 25.1 на Световната здравна асамблея.

Според Уан Уънбин, до момента близо 90 страни са изпратили писма до СЗО, с цел да изразят поддръжката си към правилото за „ един Китай “ и опълчване на присъединяване на Тайван в СЗО. Това още един път демонстрира, че правилото за „ един Китай “ е общият блян и преобладаващата наклонност и вярна позиция по съответния въпрос. Всеки опит да се играе с „ тайванската “ за ограничение развиването на Китай ще бъде изрично отхвърлено от болшинството членове на интернационалната общественост и е жертван на неуспех.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР