7 разследвания за безстопанственост в болници води прокуратурата.Софийската градска прокуратура

...
7 разследвания за безстопанственост в болници води прокуратурата.Софийската градска прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва Пирогов и още шест болници

7 следствия за занемареност в лечебни заведения води прокуратурата.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за занемареност на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", съобщи на брифинг представителят на основния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова във връзка направените инспекции от прокуратурата в болничните заведения.

Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ " Д-р Черкезов " -Велико Търново и МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " -Кърджали.

Припомняме, инспекция на болничните заведения стартира още при започване на декември месец предходната година. Проверката бе оповестена от три институции - Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в лицето на основния прокурор. Поводът беше окаяното състояние в което се намират няколко лечебни заведения - Враца, Ловеч и други, само че редом с това редица действия се правят от частни здравни заведения. Така инспекцията бе оповестена против източването на Здравната каса от лечебните заведения.

" По предписание на основния прокурор с разпореждане от през днешния ден другите обвинявания, повдигнати от прокурорите на Върховната касационна прокуратура, ще бъдат ръководени от Софийската градска прокуратура ", отсече Арнаудова.

Всички тези обвинявания са за осъществяване на безстопанствена активност на лечебните заведения по член 219 от Наказателен кодекс.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова разяснява и дейностите на Окръжната прокуратура в Ловеч за формиране на досъдебно произвеждане за реализиране на дейности за закононарушения по работа на болничното заведение в Ловеч. Щетата за Ловешката болница е за 20 596 364 лв., добави тя.

" В Ловеч се води още едно досъдебно произвеждане за занемареност във връзка със задържането на шефа на Регионалната здравноосигурителна каса по Закона за Министерство на вътрешните работи ", сподели още тя. Арнаудова добави, че досъдебното произвеждане е постъпило по сигнал от ДАНС, които са направили предварителна инспекция и са дали данни, които са оценени като задоволителни за осъществено закононарушение по работа.

Тя изясни, че през септември месец 2017 година, в нарушаване на няколко законови разпореждания, шефът на Регионалната здравноосигурителна каса е сключил контракт с частно болнично заведение, с което е ощетил Регионалната каса в размер на съвсем един милион лв.. Припомняме, Ловешката болница е едно от лечебните заведения, които бяха в сериозно положение в края на предходната година.

Тя добави, че до този миг лицето е арестувано за период от 24 часа.

В следобедните часове ще се получи информация от прокуратурата в Ловеч каква мярка за неотклонение за ръководителя на Регионалната здравноосигурителна каса ще изиска наблюдаващият прокурор. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР