Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо

...
Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо
Коментари Харесай

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия против Украйна е част от едно по-голямо геополитическо опълчване сред Съединени американски щати и Китай. В момента тя е в задънена улица.

" Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война, тъй като ще остане самичък против Щатите и техните съдружници. Няма интерес и Русия да я завоюва, тъй като тогава тя ще възвърне сферите си на въздействие от руско време. От друга страна Съединени американски щати няма интерес нито Украйна да завоюва тази война, нито да я загуби. "

Това разяснява пред БНР-Радио София доцент Искрен Иванов, политолог и специалист по интернационална сигурност, учител в Софийския университет.

По думите му, за Запада е по-добре този спор да не се разраства, а Русия да се изтощи, без да излиза от сегашните сфери на въздействие.

Последната атака в Харковска област не е изненада, тя е по-скоро подготовка за по-мащабна, в която съветската войска ще се опита да получи надзор в основни инфраструктурни точки по пътя към Киев. Русия бърза, поради пратените от Съединени американски щати ракети с далекобоен обсег. Ако Украйна ги употребява рационално и прагматично, до края на годината може да върне паритета с Русия.

" Конфликтите, които бяха заспали по време на еднополюсния свят, още веднъж стартират да се възпламеняват. "

Колкото до протичащото се в Северна Македония (РСМ), дейностите и посланията на новия президент Гордана Силяновска-Давкова и на ръководещите са изцяло в антиевропейски и антинатовски дух, разяснява още доцент Иванов:

" Съседите са член на Северноатлантическия пакт, само че реториката им нито е другарска, нито партньорска. Добрите съдружници не приказват по този метод. Големият проблем на РСМ е, че тя има съществени културно-цивилизационни и исторически комплекси, които пречат тя да води рационална и прагматична външна политика. "

Политологът добави, че в случай че ние към момента се колебаем, Гърция към този момент съобщи, че ще наложи несъгласие за участието на РСМ в Европейския съюз, най-малкото тъй като още веднъж се слага под въпрос името на страната.

Гърция постоянно е била непреклонна, когато би трябвало да пази ползите си и даже поради това на Запад като че ли повече я почитат. Пред РСМ има два пътя: да се трансформира в една нова Унгария, съдружник в НАТО, на който не можем да разчитаме, или да тръгне по пътя на Сърбия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР