7 млн. души на планетата годишно умират вследствие замърсяването на

...
7 млн. души на планетата годишно умират вследствие замърсяването на
Коментари Харесай

14 000 души годишно умират у нас заради мръсен въздух

7 млн. души на планетата годишно умират вследствие замърсяването на въздуха, 400 000 - в Европа, 14 000 – в България. Това сподели ръководителят на Българска асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов на конференция през днешния ден.

„ Ние бием паника поради тези данни от 2016 година, само че съвсем никой не обърна внимание. За сметка на това всички бяха мощно потресени, когато пристигна Коронавирус вълната и по 16 000 души годишно започнаха да умират от ковид “, добави той.

По думите му умрелите поради мръсния въздух са невидими както за Министерството на здравеопазването, по този начин и за Министерството на околната среда. Адв. Таушанов добави, че газовете от колите и фините прахови частици въздействат върху мозъка, сърцето, белите дробове, кръвта и са едни от основните причинители на рак.

Председателят на БАЗП акцентира, че към момента се бави наредбата за екологичните зони за коли в центъра на София. Той посочи, че концепцията е в зимните месеци с най-голямо замърсяване да не се позволяват до центъра коли с екокатегории 1, 2 и 3. Липсвали и тласъци за закупуване на електрически коли.

„ Загубите в София от фини прахови частици излизат по 2000 евро на всеки софиянец “, сподели още адв. Таушанов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР