6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители,

...
6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители,
Коментари Харесай

ЦИК: 6895 кандидати са в надпреварата за следващия парламент

6895 са претендентите, които вземат участие в конкуренцията за народни представители, заяви представителят и член на ЦИК Димитър Димитров на брифинг.

465 секции ще бъдат формирани в чужбина, като повече от половината към този момент са получили своите изборни бумаги. В страната стационарните изборни секции по информация от полицията са 11 983, в 9398 от тях ще може да се гласоподава машинно. Извън лечебните заведения ще има преносими секции за хора с увреждания - те са 409, в лечебните заведения ще има минимум 88 коронавирус секции. Колко ще са преносимите секции ще стане ясно след окончателното им формиране.

" Най-големият проблем е назначението на комисии в коронавирус секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да оферират всички, които са изкарали вируса и са доброволци ", заяви още Димитър Димитров.

Димитров бе безапелационен, че тези, които са попаднали в к арантина от през днешния ден до деня на изборите в това число няма да може да гласоподават .

" Има и проблеми с хора, карантинирани на адреси, разнообразни от сегашния и непрекъснатия им. Те също няма по какъв начин да гласоподават, в случай че не са подали заявление до 20 март ", сподели още Димитров.

По думите му 2450 са техническите лица и водачите, които ще обслужват транспортната скица и логистиката по разполагането на машините и урните . Всички са тествани от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да няма подозрение в тяхната надеждност, разясни представителят на ЦИК.

На страницата на Държавната организация " Електронно ръководство " към този момент е оповестен отчет на трите институции за одитирането и узаконяването на машините за гласоподаване, както и решението на трите институции, че инспекцията им е открила, че машините, които са тествали дава отговор на заданието в публичната поръчка и на техническите параметри, заложени в ЦИК.

35 са упълномощените медиите, общо 209 публицисти и механически състав, които ще отразяват изборния ден. Сред тях има и пет интернационалните - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Англия и македонският Канал 5 .

Пет социологически организации ще работят по правенето на екзитпол. Това са Сова 5, Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс.

28 организации са регистрирани и ще следят изборите или 3401 наблюдаващи.

Вчера от Общественият съвет към ЦИК излязоха с апел към доставчиците на медийни услуги и към социологическите организации да съблюдават духа и буквата на Изборния кодекс - член 204 и член 205, и да не разгласяват данни от социологически изследвания, така наречен екзит-пол, в хода на изборния ден, преди 20 часа, под каквато и да е форма.

По рано през днешния ден от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че е построен щаб, който координира цялостната активност с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния развой.

От 8 март работи денонощна телефонна линия и имейл, на който всички жители, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушаване на изборния развой, настрана такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните ръководства и на тел. 112, подсети зам.-директорът на Групово дело " Национална полиция " Тодор Гребенаров.

Със заповед е построено междуведомствено звено от прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за противопоставяне на закононарушенията и нарушаванията, свързани с изборния развой, касаещ пазаруването и продаването на гласове и отбрана на политическите права на жителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР