60-годишната Маржена Латавец е твърдо решена да пренебрегне риска от

...
60-годишната Маржена Латавец е твърдо решена да пренебрегне риска от
Коментари Харесай

Пандемия? Рецесия? Не! Преди изборите в Полша гей правата отново са във фокуса

60-годишната Маржена Латавец е твърдо решена да пренебрегне риска от ковид и да гласоподава на президентските избори в Полша в неделя, само че не пандемията или първата икономическа криза в страната от три десетилетия са това, което я вълнува - майката на двама синове хомосексуалисти от Варшава желае да спре вълната от хомофобия, съгласно нея подтиквана от страната, за която тя ненапълно упреква сегашния президент Анджей Дуда.

" Не ме интересува дали (хомофобските изказвания) са цинизъм или израз на елементарна чиста ненавист ", сподели Латавец пред Ройтерс и добави: " Не мога да приема, че някой възрастен, зрял човек може да приказва по този начин и да не носи отговорност за това, което разпалват думите му ".

На фона на породения от пандемията стопански спад, който остави стотици хиляди поляци без работа, 48-годишният Дуда се стреми да се показа като поръчител за държавните обществени стратегии, които спомогнаха да се понижи бедността измежду доста поляци, и в това време да активизира консервативната база с офанзиви против " идеологията " ЛГБТ.

Негов противник в обичайно католическа Полша е центристът и кмет на Варшава Рафал Тшасковски, също на 48 години, който даде обещание да постави завършек на езика на омразата и да отбрани тези, които са цел на офанзиви.

Латавец счита, че в предизборната си акция Дуда и националисткото държавно управление, което поддържа, " де факто опрощават закононарушенията от ненавист ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР