6 големи икономики – САЩ, Япония, Германия, Тайван, Швеция и

...
6 големи икономики – САЩ, Япония, Германия, Тайван, Швеция и
Коментари Харесай

САЩ и още 5 държави са заплашени от финансова криза

6 огромни стопански системи – Съединени американски щати, Япония, Германия, Тайван, Швеция и Холандия – са под максимален риск да изпаднат във финансова рецесия в идващите 3 години (12 тримесечия). Това предизвестява японската банка Nomura показа в собствен разбор, оценяващ риска от идна финансова рецесия в страните по света, оповестява организация MarketWatch.

" Covid-19 принуди централните банки да понижат лихвените проценти до рекордни дъна и да задълбочат стратегиите си за покупки на активи, известни като " количествено облекчение ", като множеството от тях резервираха тези изключително стимулиращи парични политики макар възходящите признаци за икономическо възобновяване ", показва японската капиталова банка.

" В тази среда се зароди взрив на цените на активите, подхранвани с нов дълг. В даден миг обаче несъответствията ще се отдръпват, нормално ненадейно, което може да докара до кредитна рецесия или, още по-лошо, до финансова рецесия ", прибавя Nomura.

Сред най-застрашените от рецесия страни са и Франция и Южна Корея, а малко след тях са три източноевропейски страни - Унгария, Полша и Румъния. България не участва в класацията.

Моделът " Касандра " за страните с максимален риск от финансова рецесия

Моделът на Nomura носи малко злополучното име " Касандра ", като се има поради, че троянската жрица от гръцката митология е била прокълната, че в никакъв случай няма да ѝ се има вяра макар нейните точни прогнози.

Според японската банка финансовите рецесии се преглеждат по-добре през вероятността на финансовите цикли, в сравнение с бизнес циклите.

Финансовите цикли постоянно " са свързани с вдишване на нападателен риск и могат да бъдат самосбъдващо се предсказване, защото бързият напредък на заемите покачва цените на активите, което от своя страна усилва стойностите на обезпечението, а това пък в допълнение усилва кредитната наличност. Финансовите цикли се задвижват от, само че също по този начин подхранват, неустойчива икономическа агресия, която пък се демонстрира в нестабилен взрив на заеми и цените на активите ", показват анализаторите на Nomura.

.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР