500 млн. лв. са приходите на най-големите 30 вериги (без

...
500 млн. лв. са приходите на най-големите 30 вериги (без
Коментари Харесай

Изберете българското насила

500 млн. лева са приходите на най-големите 30 вериги (без " Лидл " ) през 2018 година от продажба на плодове и зеленчуци, като над половината са български

© Цветелина Белутова От 5 май родното произвеждане, най-малко на хартия, ще е задоволително в огромните вериги магазини. С PR акция земеделският министър, разбирай държавното управление на ГЕРБ и Патриотите, натрапиха обвързване в хипермаркетите да се предложат плодове, зеленчуци, месо, млечни артикули, яйца, мед от близки до обектите производители (виж карето). Най-абсурдните текстове отпаднаха, само че и в окончателния им вид под прикритието на пандемията се прокарват популистки, протекционистични и неработещи отговорности.

Проблемът с този правилник е, че търговецът в една пазарна среда би следвало самичък да избира компоти или компютри да предлага, а купувачите имат избор кой обект да посетят - дали огромната верига, кварталния магазин или сергия. И второ, веригите изискват мащаб, фактури, пакетиране, ритмични доставки, типизирано качество, което надалеч не всеки предлага, и по тази причина дребните фермери отсъстват от тези обекти. Понякога колосите слагат и непостижими условия - високи маркетингови разноски или наложителни отстъпки от производителите, които също отхвърлят някои снабдители. И несъмнено връзката с тях е сложна - непознатите вериги заобикалят да поддържат връзка директно както със земеделците, по този начин и с медиите (от обособените сдружения отхвърлят диалози с " Капитал ", като дават отговор на въпросите през известия на асоциацията им, и то дни или седмица след задаването им).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тази среда, въпреки и поканени за дебют през разпореждане на държавното управление, надали ще забележим настъпление на локални храни в магазините. Но политиците ще отчетат интензивност, а веригите - че са пробвали.

Хранителна задача

Земеделският министър Десислава Танева твърди, че мярката цели да се помогне на производителите да не изхвърлят продукция. Държавата обаче не даде данни каква задача решаваме: какъв брой производителя, на какви артикули и за какво сега са без пазар. Даде единствено общо число за записаните 100 хиляди фермери, които обаче може и да са за зърно или да са с по един декар площи. Вероятно част от вредата за земеделците идва през затворени хотели и заведения за хранене, само че надали там са употребили великански количества продукция непосредствено от производител. Освен това профилът на производителите е друг. " Има ферми, които са за веригите, има за директни продажби, за дребни магазини, за преработватели, за експорт, за общинските пазари... За да доближи храната до огромните магазини, се изисква работа с качеството, с преправка, с логистиката, с комерсиалната активност, с маркетинг, с администрация ", заключи пред " Дневник " Любомир Ноков от " Хармоника ".

Някаква визия за размера на уравнението демонстрира класацията " Регал 100 ", изготвяна от " Икономедиа ". Според нея най-големите 30 вериги (без " Лидл " ) през 2018 година са продали плодове и зеленчуци за малко над 500 млн. лева (по данни от топ 4 компании над половината са български, а очевидно основна част са невиреещи в България цитруси, по-екзотични типове ядки и др.), при мляко, млечни артикули и яйца годишно оборотът им също е половин милиард, а при месо и месни артикули - съвсем 1 милиарда лева Общо веригите продават храни за към 6 милиарда лева годишно и по разнообразни оценки държат сред 40 и 50% от пазара.

По данни на организацията им - Сдружението за съвременна търговия, към края на 2019 година над 67% от асортимента в съществени хранителни категории при четири от най-големите ритейлъри в страната - членове на сдружението, Billa, Kaufland, Lidl и T Market - е с български артикули. Този дял е най-голям при месните артикули (76%), хляба (73%), млечните (64%), плодовете и зеленчуците (57%). " Метро България " пък сочи, че от 2016 година работи с дребни аграрни производители и по данни на компанията над 300 такива към този момент доставят на веригата.

Иначе " страшният " импорт на плодове и зеленчуци общо за предходната година е за 770 млн. лева, а българският експорт - за съвсем 500 млн. лева, т.е. несъответствието не е голям.

Какво желаят производителите

Земеделските производители посрещат решението с предвидимо утвърждение. " Имаме доста образци за отвращение от страна на вериги да работят с български производители и за желанията им да внасят същите типове плодове и зеленчуци с по-ниско качество и на по-висока цена от българските. Затова, в случай че в този момент веригите имат предпочитание, би трябвало незабавно да стартират с договарянията, изключително с производителите на ранни плодове и зеленчуци. Ако нашите производители имат гаранция, че ще им изкупуват продукцията, биха могли да влагат в земя и техника вместо в търсене на пазари ", разяснява Мариана Милтенова, ръководител на управителния съвет на Националния съюз на градинарите.

Тя прави ангажимента, че постановлението е уместно за пазарно насочени аграрни стопани, а не за дребни производители с два-три декара земя, защото това са " размери за персонално прилагане ". Според Милтенова част от земеделските стопани са подготвени незабавно да влязат с продукцията си във веригите - да вземем за пример производителите на череши, които са вложили в техника за подбиране на плодовете по цвят, размер и качество. " Друга част от градинарите обаче настояват, че им е по-изгодно да продават посредством търговци на едро, които имат база за калибриране, подбиране, изстудяване на плодовете. Подходът за работа още не е обяснен, изискванията би трябвало да се прецизират съответно по места. Но най-голямото безпокойство на производителите е, че договорите с веригите са рестриктивни - по предписание те съдържат клаузи за отстъпки, промоции, % за присъединяване в рекламните брошури на веригите и други Това основава проблеми, а за по-малките ще е невероятно да ги изпълнят ", заключи Милтенова.

Около една трета от производителите са подготвени незабавно да влязат във веригите с продукцията си, защото са създали нужните вложения, пресмята Николай Колев, ръководител на Съюза на дунавските овощари. " Друга една трета от производителите могат да продават на веригите, в случай че им бъде оказана известна помощ. Има и крайни песимисти, които не желаят да създадат някакви старания и избират да поставят в една и съща щайга артикули първо, второ и трето качество, което е неприемливо ", обобщава Колев. Според него е разумно веригите да търсят доставяне в регионите към логистичните си центрове, тъй като отдалечаването би означавало повече разноски, само че това би основало проблеми. " 70% от производството на кайсии в страната е концентрирано в нашия район, а в това време в София и Пловдив е 50% от потреблението ", дава образец Колев.

Производителите евентуално ще се сблъскат с условието за покриване на стандарти за сигурност на продукцията, което веригите изискват от своите снабдители. " Търговците няма по какъв начин да си занижат критериите, тъй като това непосредствено би се отразило на здравето на потребителите. Покриването на стандарт допуска известна администрация, попълване на документи, присъединяване на хора, вложение на старания, време, пари. Моят опит демонстрира, че за четири години единствено двама производители съумяха да покрият тези условия, тъй като производителите нормално споделят: " Не ме занимавай, аз си виждам работата на полето и съм потопен до ушите в тиня ", споделя притежател на експортна компания.

А след това накъде

Отговорът на веригите е, че ще опитат, а и в този момент продават доста артикули от български производители. Преди смекчаването на текстовете в постановлението позицията им бе по-остра и обясняваха, че мярката опонира на европейското право, че по този начин ще има реципрочни ограничения против български експортьори, че се основават условия за корупция в контрола с неразбираеми думи като " уместно " и " задоволителна повърхност ". Но олекотеният вид ги сдобри с държавното управление.

" Ще се свържем с всички, предоставени ни от земеделското министерство районни производители, като ще се постараем допустимо оптимално бързо да стартираме работа с тях. Единственото изискване е да работим при нормалните пазарни условия ", разяснява за " Капитал " Петър Павлов, общоприет шеф на Т Market.

От " Фантастико " също възнамеряват контакти с нови районни производители, подадени в листата от земеделското министерство. " С тези от тях, които имат предпочитание за работа, ще се опитаме да се разберем за доставка на стока, която можем да осъществяваме, без това да е за сметка на досегашните ни български сътрудници. Би било добре, в случай че самите производители ни потърсят, това ще спести време да търсям кой от всички регистрирани производители има произвеждане и предпочитание да работи с нас ", съобщи за " Капитал " Светослав Гаврилов, изпълнителен шеф на " Фантастико ".

" Надали търговците са удовлетворени, че администрацията се меси в избора им на снабдители, само че е реализиран по-мек и доста по-постижим вид на разпореждане. Първоначалният изискваше 50:50 систематизиране сред вносни и локални артикули, изглеждаше изцяло непостижим и застрашаваше съществено да навреди на пазара ", разяснява Адриан Николов, икономист в Института за пазарна стопанска система. Според него вероятните компликации при осъществяване на условията в този момент са свързани с логистиката и готовността на районните производители да задоволят търсенето. " От позиция на логистиката основаването на районни канали на доставки, което към момента не знаем тъкмо по какъв начин ще се случи, доста трансформира метода на работа на веригите. Това заплашва, от една страна, да наруши естествената им работа, от друга - да увеличи крайната потребителска цена в резултат на усложняването на веригите за доставки ", обобщава Николов. Според него е доста евентуално " реорганизирането на доставките да отнеме седмици, изключително в сегашния подтекст на лимитирано напредване ".

Веригата " Фантастико ", да вземем за пример, постоянно се сблъсква с отвращение на производители да работят с контракт. " Очакваме да има проблеми с организацията, амбалажа и сортирането на стоката ", споделя още Светослав Гаврилов (виж интервютата). Като решение показва земеделците да се кооперират, да се учат от опита на сътрудниците си в другите европейски страни.

" Спасението на дребните и междинните производители не е в огромните търговски вериги и самите фермери са наясно с това ", твърди Николай Вълканов, създател на консултантската компания " Интелиагро ". " Никакви насилствени ограничения, търговски ограничавания или непосредствено подкрепяне не могат да имат търсения резултат и това стартира да се вижда от ръководещите. Необходим е верен микс от ограничения, насочени към разширение на комерсиалните канали, изключително по линия на директните продажби, стимулиране на потреблението посредством осведомителни акции и поддръжка на нискодоходните и уязвими групи да продължат да се хранят уравновесено и здравословно. Нужно е да се влага в инфраструктурата на директните доставки, която е доста слаба ", обобщава Вълканов.

Адриан Николов се притеснява " този управнически метод да не се трансформира в процедура и държавното управление да свикне, че може да притиска бизнеса, с цел да реализира своето ". " Именно това е заплахата на изключителните обстановки - ограниченията, взети за оправянето с тях, да останат за непрекъснато. Срокът на актуалната мярка е надалеч след упования завършек на ограничаващите ограничения и изключителното състояние, което основава в допълнение усещане, че земеделското министерство се възползва от обстановката, с цел да прокарва политики, които желае от дълго време, и е намерило подобаващ миг ", обобщава Николов. Новите отговорности

Правителството задължи комерсиалните вериги да оферират българска продукция на районни производители (от локалната или прилежаща област). Според признато разпореждане, което бе оповестено на 21 април, до 14 дни по-късно в хипер- и супермаркетите би трябвало да бъде обособена повърхност, " задоволителна за излагане и продажба " на: мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци. Хранителните артикули би трябвало да се закупуват непосредствено от районните производители, като от тях не се изискват никакви заплащания по отношение на предлагането на продуктите за продажба. Търговците би трябвало да се разплащат с локалните производители до 14 дни от предаване на продуктите.

Постановлението изисква 90% от целия подбор от мляко и млечни артикули, предлагани в обекта, да бъдат създадени от районни производители и напълно от българско сурово мляко.

При неспазване на наредбите за питателните вериги са планувани имуществени наказания - от 15 до 25 хиляди лв. при първо и от 30 до 50 хиляди лв. при наново нарушаване. Контролът ще е от Българската организация по сигурност на храните. А разпоредбите ще работят до края на годината. Светослав Гаврилов, изпълнителен шеф на " Фантастико ":

Търсим качество, цена, изрядни документи

За какъв брой време бихте могли да организирате доставки, с какъв брой доставчика и какви артикули планирате да предложите в границите на месец?
- За нас този развой не стартира в този момент. Ние имаме дългогодишно партньорство с българските производители. В момента следим реколтата на кои български плодове и зеленчуци излиза на пазара. В подготвеност сме да стартираме доставки от български производители на малини и ягоди незабавно откакто стартират да се берат. Броят на доставчиците зависи от количествата, които ние осъществяваме, и количествата, които могат да предложат производителите.

Как ще изберете производителите?
- Ние имаме български сътрудници, с които имаме подписани контракти, тъй че те към този момент са определени. За новите български компании критериите ще са същите - качество на стоката, цена, изрядни документи и уместност.

Каква съответна помощ бихте могли да им окажете?
- Организираме логистиката на стоката от централния ни склад до 42 точки на продажба. Ние подсигуряваме заплащане на доставките до 14 дни. Даваме пазар за създадената от тях стока - съвременни, климатизирани, чисти и заредени обекти с обезпечен клиентопоток. Обектите дават отговор и на всички спомагателни условия (за достъп, стерилизация и т.н.) предвид на изключителното състояние. Всичко това икономисва пари на дребния производител за наем на щанд на пазара, заплата на продавач, спомагателни разноски за стерилизация на щанда, заплаха от погиване на стоките на външните условия и така нататък Ще обозначим по доста изтъкнат метод всички български артикули и ще използваме всичките си информационни канали за поощряване на нашите клиенти да купуват български артикули.

Какви компликации предвиждате?
- Често се сблъскваме с отвращение да се работи с контракт. Има производители, които се плашат от самия контракт, не от клаузите в него, които за тях са оптимално изчистени. Очакваме да има проблеми с организацията, амбалажа и сортирането на стоката. По закон ние би трябвало да посочим класа на предлаганите от нас плодове и зеленчуци и като поръчаме клас 1, чакаме клас 1, а не микс, тъй като ставаме извършители, като изложим тази стока. За нас тези неща са от изключителна значимост, тъй като желаеме стоката да се изпрати по обектите в деня на приемането без нито ден престой в нашия централен склад за преправка и подбиране. Забавянето даже и на един снабдител на един продукт може да забави доставките на плодове и зеленчуци за цялата верига.

Как ще организирате пакетиране, превоз, етикетирането, фактурирането, ценообразуването и вкарването на стоките в системите ви?
- По-голямата част от плодовете и зеленчуците при нас се продават неопаковани. Опаковани се оферират единствено по-нежните артикули за да се предпазят като ягоди, малини, боровинки и така нататък В нашия склад няма време за такава спомагателна обработка, тъй че тези артикули производителят би трябвало да опакова авансово. Продажната цена се дефинира от всеки търговец независимо и зависи от цената, на която търговецът купува стоката от производителите и доставчиците, както и от цените при нашите съперници. Цените във веригите са най-ниски заради обстоятелството, че има мощна конкуренция сред тях. Говоренето в жанр " една жена сподели ", че работим с надценки от 70%, даже не желая да разясня. Петър Павлов, общоприет шеф на Т Market:

Включването на още районни снабдители не е проблем, само че при пазарни условия

За какъв брой време бихте могли да организирате доставки, с какъв брой доставчика и какви артикули планирате да предложите?
- Очакваме от земеделското министерство лист с снабдители, с които бихме могли да работим. В нашите магазини постоянно е имало 80% наличие на български артикули още доста преди рецесията. Така че в изискванията на епидемията и поради ограниченията на държавното управление включването на още районни снабдители за нас няма да е никакъв проблем.

Как ще изберете производителите?
- Ще работим с всички, които са почтени участници в пазарната действителност сега и дават отговор на условията на закона.

Какви условия ще поставите пред тях?
- Единственото изискване е да работим при нормалните пазарни условия. Вярвам, че дребните производители ще се възползват от шанса да си сътрудничат дълготрайно с нас. Ще се свържем с всички, предоставени ни от земеделското министерство, като ще се постараем допустимо оптимално бързо да стартираме работа с тях. Във всеки наш магазин ще има ясно означение на стоките, които са български. Във всички наши рекламни канали за директна връзка с клиентите ще популяризираме артикули на български производители.

Какви компликации предвиждате?
- Те не са малко и са разнообразни. Трябва да работим с българските производители - остарели и нови, на пазарен принцип. Няма по какъв начин да предлагаме да вземем за пример едни краставици, родно произвеждане, за 5 лева за кг и други също български краставици - за 2 лв.. Това опонира на всевъзможни правила. Предлагаме един огромен пазар на българските производители, който в този момент те нямат, а може и още дълго да нямат. Безспорни са всички старания на държавното управление, на веригите и на дребните районни производители, само че решаващото е какво ще избере клиентът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР