50-годишният Бруно от остров Сардиния живее от 16 години с

...
50-годишният Бруно от остров Сардиния живее от 16 години с
Коментари Харесай

От 16 години италианец живее с маска и вързани ръце заради болест, която го кара да яде

50-годишният Бруно от остров Сардиния живее от 16 години с вързани ръце и с маска, наподобяваща тази на Ханибал Лектър от романа на Томас Харис. " И в случай че това е човек ", разяснява в обществените мрежи Ирене Теста, която е гарантът на острова за хората, лишени от независимост.

Мъжът е в това положение поради патологията, от която страда, и поради която той гълтам всичко допустимо пред себе си. Теста разяснява пред италианските медии, че й бил нужен ден, с цел да се съвземе от видяното и от ужасяващата сцена в структурата за помощ на инвалиди в Кордогиана.

" Нямам поради самото място, а един характерен случай с човек в него, за който алармира от години и президентът на Националния съюз на асоциациите за психическо здраве ", разясни италианката. " Това е отнасяне, което наподобява по-близо до изтезание, в сравнение с до лечение ", добави Ирене Теста.

Бруно, за който става въпрос, страда от хранителното разстройство " Пика " – при него човек яде всички вероятни предмети, които види пред себе си.

На пръв взор мъжът не съставлява заплаха за близките, а за самия себе си, защото поради патологията си може да погълне нехранителни предмети като хартия, тиня, пръст, косми. Всичко това може да докара до затруднения в храносмилането му или до зараза с паразити. " Пика " произлиза от латинската дума Pica, или сврака, защото точно тази птица яде всичко допустимо.

„ Аз не съм доктор и не мога да давам предписания. Но съм поръчител за хората, лишени от независимост, с които би трябвало да се занимавам. Не мога да приема, че един болен човек може да бъде подложен на способи, които наподобяват по-близки до изтезание, в сравнение с до лекуване ", разяснява Теста.

Бруно, който е интерниран от 24 години, и от 16 е с маска и завързани и обетовани с марля ръце, не може да прави нищо самичък. На него му е нужна и помощ и да се измие. Само нощем махат наподобяващата каскет шапка на главата му, само че ръцете му остават вързани.

Ирене Теста се обръща към здравните управляващи с въпрос дали има опция на метода, по който е държан сега Бруно, " който не е нарушител, а болен ". Тя е изпратила отчет до прокуратурата и до Областния съвет на Сардиния.

Виолина Христова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР