47 зони в Кипър, които обхващат 1,7 млн. квадратни метра,

...
47 зони в Кипър, които обхващат 1,7 млн. квадратни метра,
Коментари Харесай

`47 опасни зони в Кипър заради мини или други боеприпаси

47 зони в Кипър, които обгръщат 1,7 млн. квадратни метра, към момента са класифицирани като рискови поради противопехотни мини или други муниции, останали след военните дейности вследствие на турската инвазия от 1974 година, оповестяват от мироопазващите сили на Организация на обединените нации на острова (UNFICYP).

Седем минни полета и повърхност от близо 200 000 кв. метра в северната част на острова са разчистени. Извадени и унищожени са 7 противотанкови мини и 6 минохвъргачки.

Изчистени са и над 120 000 кв. метра в буферната зона, разделяща двете елементи на острова, се показва в известието на „ сините каски “.

През април 2019 година 18 региона – по девет в двете елементи на страната, бяха разпознати като евентуално рискови и избрани за разминиране. Решението бе част от ограниченията за създаване на доверие, контрактувани от тогавашните водачи на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ.

Всяка от оставащите 47 зони, считани за рискови поради допустимо съществуване на мини, снаряди, бомби и гранати, изисква задълбочено изследване, с цел да се дефинират нужните дейности, прецизират от мироопазващите сили на Организация на обединените нации.

Целта е окончателното неутрализиране на боеприпасите и минните полета и превръщането на острова в територия без мини.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР