46 са официално съобщените жертви от страна на Киргизстан след

...
46 са официално съобщените жертви от страна на Киргизстан след
Коментари Харесай

Киргизстан съобщи за 46 жертви на конфликта по границата с Таджикистан

46 са публично обявените жертви от страна на Киргизстан след ескалацията на напрежението по границата с Таджикистан по-рано през седмицата

Министерството на изключителните обстановки в Бишкек заяви и за над 100 опожарени или вандализирани здания, измежду които учебни заведения, магазини, гранични пунктове и полицейско ръководство.

До набези против киргизки села се стигна след ескалация по дълго оспорваната граница. По случая са формирани 11 каузи против жители на Таджикистан. Към момента Душанбе не оповестява за жертви и вреди от тяхна страна.

Според управляващите в Киргизстан контрактуваното в петък преустановяване на огъня се съблюдава, като са освободени и взети за заложници поданици на гранични села.

Много места по близо 1000 километровата граница сред двете страни са обект на разногласия. Заради ескалацията на напрежението, до която се стигна поради разногласия за основна водноелектрическа централа, Бишкек изтегля 30 000 свои жители от района. 

Двете страни се договориха на 1 май да изтеглят войските си от граничната зона.

Киргизстан разгласи народен печал на 1-2 май за убитите по време на въоръжения спор на границата с Таджикистан. В президентския декрет за оповестяването на дните на печал се отбелязва, че вследствие на въоръжения спор от 29 до 30 април на границата " има многочислени жертви и пострадвания, както измежду цивилни, по този начин и измежду военнослужещи ".

Ранените са над 120. Основната част от починалите са цивилни. 

Премиерът на Киргизстан Улукбек Марипов подреди да се провежда непрестанно доставяне със артикули от първа нужда за районите, потърпевши по време на въоръжените конфликти с Таджикистан.

Настоящата обстановка в района се прави оценка като постоянна, отбелязва ТАСС.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР