40% от българите предпочитат кабинетът да се запази и Мария

...
40% от българите предпочитат кабинетът да се запази и Мария
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Почти 50% не искат избори, но има рецидивираща криза на доверие

40% от българите избират кабинетът да се резервира и Мария Габриел да поеме ротационното ръководство от Николай Денков, а още 9 на 100 споделят, че държавното управление може да продължи и без промяна на премиера.

27% са хората, които избират да се проведат избори 2 в 1 на 9 юни дружно с вота за Европарламент, а други 8% не изключват предварителни избори, само че не желаят те да се смесват с европейските.

Това демонстрират данните на " Алфа Рисърч " от постоянното им изследване на публичното мнение.



Директорът на организацията Боряна Димитрова обърна внимание на мощно занижените данни за оценките на обществото по отношение на институции като Народно заседание и прокуратура, което тя отдаде на " рецидивираща рецесия на доверие ".

Тя даде образец с отговорите на интервюираните за това по какъв начин гледат на абсурда с Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото.

Само 4% от българите имат вяра на версията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, че двамата брокери на въздействие са се занимавали с престъпна интензивност на ниско ниво.

17% от тях считат, че мрежите им на взаимозависимост са стигали не по-високо от управителните етажи на съда и прокуратурата.

За сметка на това - 70% от запитаните хора са уверени, че в схемите на Еврото и Нотариуса са забъркани и политици.

" Общественото мнение не е съдник, само че демонстрира фундамента на недоверието в институциите. Това е една непрекъсната ерозия на доверието. Рецидивите са нещо, което ще се повтаря, в случай че няма съществени промени ", сподели Димитрова.

При нови национални избори съотношението сред водещите партии няма да се промени доста - само че " Алфа рисърч " предвижда по-големи отклонения на европейския избор. Данните за тези настройки ще се появят до дни.

Колкото до кабинета на Николай Денков - позитивните оценки за неговата работа са се запазили на сходно равнище като преди 9 месеца, само че отрицателните настроения са се нараснали.

Самият министър председател Денков е с малко по-висок рейтинг от този на държавното управление, а бъдещият ротационен министър председател Мария Габриел се оказва една от дребното фигури във властта с положителен баланс на доверие / съмнение.

Димитрова дефинира това като добър начален " заем " от обществото за работата на Габриел, само че обърна внимание, че той ще бъде подвластен от доста фактори - в това число от това, че " министър председателите в ротационния кабинет са с политическите водачи на шията ".



Доверието в Румен Радев е стигнало до 39% по отношение на 38% негативни оценки.

" Той сплотява по-силно неговите последователи, които обичайно не харесват политическия живот и партиите. Но този сериозен звук сплотява мненията и на съперниците. Политическата лепкава мъгла не подминава никого. Общественото мнение не е политически анализатор - то отвръща със същото на всеки участник в политиката ", сподели Димитрова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР