393 души през годините са загинали при инциденти с електромобили

...
393 души през годините са загинали при инциденти с електромобили
Коментари Харесай

Tesla Autopilot и изгорелите електромобили доведоха до смъртта на 95 души, но безопасността на марката остава доста над средната за пазара

393 души през годините са починали при произшествия с електрически автомобили на Tesla, оповестява Business Insider, базирайки се на информация от базата данни Tesla Deaths — тя взема поради случаите от новинарските материали и докладите на Националната администрация за сигурност на автомагистралите на Съединени американски щати (NHTSA).

Показателят 393 смъртни случая е най-вече от конфликти, шофиране в нетрезво положение и други произшествия, които биха могли да зародят с всевъзможни коли. Но 95 смъртни случая са свързани с пожари на електрическите автомобили на Tesla и функционалността Autopilot — към един на всеки четири смъртни случая. От тях, съгласно Tesla Deaths, системата за автопилот регистрира 35 смъртни случая.

Първият от случаите с автопилота се е случил през 2016 година, когато електрически автомобил Tesla Model S се врязва в камион с полуремарке с цялостна скорост. През 2019 година 23-годишна жена почина в Индиана, когато принадлежащата на брачна половинка ѝ Tesla се блъсна в паркирана пожарна кола, макар че няма публично удостоверение за случая и че функционалностите на автопилота или круиз-контрола на автомобила са задействани. През 2020 година, в Норвегия автомобил на Tesla блъсна мъж, който стоял до камиона си.

62 съдбовни случая са свързани с пожари — в два от тях взе участие и автопилотът. През 2022 година в Колорадо Tesla Model 3 излетя от пътя, блъсна се в дърво и се възпламени.

Трябва да се означи, че през последните години броят на произшествията с присъединяване на автопилота се е нараснал фрапантно — от началото на 2022 година, 18 от 35 случая са настъпили през седемте години на употреба на функционалността. Това се дължи на разширението на аудиторията, участваща в тестването на функционалността Tesla FSD (Full Self-Drive): в случай че в края на 2021 година тя е била употребена от 12 хиляди автомобилисти, то в края на 2022 година те са били към този момент 400 хиляди.

Същевременно, статистиката от самата Tesla сочи, че електрическите автомобили на компанията са по-безопасни от средностатистическия американски автомобил, а автопилотът покачва равнището на сигурност. В края на четвъртото тримесечие на 2022 година колите на Tesla с автопилот са попадали в един случай на 4,85 милиона благи (7,76 милиона км) — 0,2 катастрофи на 1 милион изминати благи (1,6 милиона км). Без автопилот този индикатор се усилва до 0,7 произшествия на 1 милион благи. Средно в Съединените щати транспортните средства показват 1,5 катастрофи на 1 милион благи. Tesla обаче не прецизира какъв брой смъртни случая са настъпили на 1 милион благи и от какъв общ пробег е изчислен този индикатор.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР