3 юли 2017 г. Огромен кран в дъждовната сутрин до

...
3 юли 2017 г. Огромен кран в дъждовната сутрин до
Коментари Харесай

А какво е красив паметник?

3 юли 2017 година Огромен кран в дъждовната заран до паметника " 1300 години България " на Валентин Старчев пред НДК - по-късно стартират да смъкват металните релефи от порутената структура, с цел да ги запазят. Кадърът във фотоапаратите на инцидентните минувачи е колосален и хубав - на фона на натежалото от облаци небе, измежду пелените на дъжда: без рекламация за " идейна, историческа и естетическа стойност ". Общината по-късно ще заяви, че демонтажът е почнал без да известяват за старта, защото не желали " да придават церемониалност " на случая. Да - по този начин пишеше - " церемониалност ". Да, тази дума е предходна през мозъка на някого...

Четири аргументи бяха най-често посочвани до момента в интерес на разрушаването:

- Съмнителна идейна, историческа и естетическа стойност

Достатъчно ли е това да бъде опустошен, в случай че изобщо е правилно? Идейната и историческата стойност на паметника на руската войска (ПСА) не е съмнителна, а е чисто погрешна, просто неистина е, само че той няма да бъде опустошен затова. Невярна е, тъй като руската войска не е освобождавала България от никого, с цел да показва българският народ съответна благодарност, както е написано на паметника. За естетическата стойност на ПСА одобрявам, че е съмнителна, само че единствено толкова - отнасям се с почитание към имената на скулпторите, които са взели участие в осъществяването на плана, измежду тях и Васка Емануилова. И да отбележа - не считам, че би трябвало да бъде опустошен, можело е да бъде изместен.

- Заради паметника " 1300 години България " е погубен различен

Не е правилно. Тази легенда е комфортна, с цел да придаде на разрушаването концепция, че възвръща справедливостта на историята, без да си дават сметка възстановителите, че са като две капки вода с разрушителите от отречените времена. Мемориалните плочи в памет на 1-ви и 6-ти пехотен полк от войните за национално обединяване не бяха на мястото на паметника " 1300 години България ", а досградата на НДК, напълно малко вляво в посока към ул. " Фритьоф Нансен ". Това значи, че военният мемориал " 1912 - 1918 " можеше да бъде възобновен и без разрушаването на паметника " 1300 години България " - апелирам да бъдем точни. И таман мотив да попитам - по кое време най-накрая паметните плочи от черен гранит с имената на починалите бойци и офицери в двете Балкански войни и в Първата международна ще бъдат върнати на мястото им?

- Паметникът е срутен

Абсолютно правилно. Всичко се разрушава. Включително паметниците. После вземаме за мотив, че е срутен - с помощта на нашето безхаберие Лицемерието е благородно.

- Паметникът е противен

А в този момент де! Ей тука май е заровено кучето. Това грозилище ли било монумент, вика народът, а общинската власт с още по-благородно двуличие се кълне във вездесъщия усет за красиво и грозно: какъв по-мощен мотив - народът не харесва паметника... А какво е хубав монумент?

Всъщност ни следва европредседателство и по тази причина не търпи отсрочване унищожаване на грозното в пространството към НДК. (Паралелно с незаличимото разкрасяване от корупционните кавги към същото НДК.)

Разрушението няма и в никакъв случай не е имало потребност от съдържателни причини

Четирите аргументи за разрушаването и изключително буйното им отстояване не могат да заличат чувството за към този момент изживяни исторически интервали на " обновяване ". Разрушаванията не могат да бъдат разнообразни, по тази причина и най-изтънчените им пропагандисти звучат като тези отпреди 70 години...

А паметникът на руската войска няма да бъде опустошен, нито даже изместен, по аргументи, които нямат общо с български диспути за историческа, идейна, естетическа и друга стойност. А тъй като една огромна страна /от великите/ не е съгласна. Паметникът " 1300 години България " ще бъде опустошен, тъй като никоя велика мощ не се интересува от него.

И това е най-грозното чувство от това опустошение...
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР