3% дефицит е политическа цел, а не експертна. В момента

...
3% дефицит е политическа цел, а не експертна. В момента
Коментари Харесай

Любомир Дацов: 3% дефицит е политическа цел, а не експертна

" 3% недостиг е политическа цел, а не експертна. В момента ограниченията са закърпване на обстановката. Не са същински ограничения, които да решат казуса ", съобщи пред финансистът и някогашен заместник-министър на финансите Любомир Дацов. По думите му от бюджетарска позиция в средносрочен проект максимумът на отклонението би трябвало да бъде 1% по отношение на Брутният вътрешен продукт.

" Ако желаят да запазят това равнище на разноските, би трябвало да вдигнат налозите. Вдигането на Данък добавена стойност на 22% за няколко месеца би решило както казуса с инфлацията, по този начин и би понижило скоростно недостига. Трябва да е ясно, че висок недостиг значи висока инфлация. Тя изтощава ресурсите, които всеки от нас има, по доста спокоен начи " н, разясни Любомир Дацов.

" Ние сме в ограничаващ режим. Този вид удължение на бюджета не подсигурява изплащането на всички разноски. Министерството на финансите в заплащанията, които прави, ще би трябвало да прави един тип нареждане по срочност и значимост на тези заплащания ", сподели Дацов.

" Бюджетът продължава да не бъде в идеална форма. Надпреварата на всички партии в Народното събрание плюс поддръжката на настоящия финансов министър за осъществяването на избран вид разноски разхлаби фискалната политика ", подсети той.

По думите му даже финансовата рецесия не е основала толкоз бързо подобен голям размер на дефицити.

" Финансовият министър Асен Василев до момента изповядваше доста ясна линия – на изпреварващи разноски. В момента би трябвало да направи тъкмо противоположното, да овладее обстановката ", акцентира Дацов.

Любомир Дацов изрази песимизъм по отношение на орязването на финансовите разноски, което се предлага като мярка за понижаване на недостига.

" Дали ще има понижение на финансовите разноски с генезис европейски средства, това не въздейства върху недостига. Компонентът на националното съфинансиране е релативно невисок ", стана ясно от думите му.

Финансистът изрази очакване " в идващите 3 седмици да имаме бюджет ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР