234 снегорина ще чистят София тази зима234 снегорина ще се

...
234 снегорина ще чистят София тази зима234 снегорина ще се
Коментари Харесай

234 снегорина ще чистят София тази зима

234 снегорина ще чистят София тази зима
234 снегорина ще се грижат за почистването на София през тази зима, като разполагаем ще има и още 52 спомагателни машини, които ще са в подготвеност да се включат в обезпечаването на проходимостта на трасетата. Други 53 ще чистят извънградските и републиканските пътища, които се поддържат от Столичната община, като и за там е планувана спомагателна техника, а точно 14 машини.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно със Столичния инспекторат взе присъединяване в инспекцията на една от почистващите компании в града, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ При прогноза за снеговалеж, снегорините ще бъдат ситуирани на 68 точки. Това се прави за оптимално бързо да стартират да чистят пътищата. Целта е да не се допусне блокиране на града даже и в най-тежката конюнктура. Досега не сме го допускали. Приоритетно се чистят улиците и трасетата на градския превоз, по-късно значимите улици в кварталите и едвам по-късно кварталните улици ”, изясни Фандъкова.

Тя сподели, че обичайно улиците се третират с натриев хлорид, само че изискват от компаниите да разполагат и с калиеви и магнезиеви соли, които да разпръскват при по-тежки зимни условия.

„ Тази година за първи път ще взаимстваме практиката на Виена да третират пътищата с воден разтвор на натриев хлорид. Ще бъде обработено едно трасе, с цел да забележим дали това е уместно за нашите условия и в случай че е да го заложим като условие в новите контракти и да желаяме да имаме такава техника, която да може да обработва авансово улиците. Във Виена обаче температурите през зимата са по-високи в сравнение с у нас, тъй че следва да забележим дали този опит е използван у нас ”, акцентира кметът.

Градоначалникът на София регистрира, че за предишния сезон общината не е платила на почистващите компании над 3.5 млн. лв. поради непочистени сектори.

„ Няма смяна в размера на санкциите от предходната година, тъй като договорите не са подновявани. Санкцията за непочистена спирка до 7.30 ч. е 2000 лева Ако снеговалежът стартира следобяд, компанията има време да почисти до 19.30 ч. За 100 кв. непочистен сектор, глобата е 1000 лева ”, посочи Фандъкова.

Тя добави, че и тази година ще желае да се продължи практиката от предходната година да се влиза с по-малка техника във вътрешнокварталните улици. На журналистически въпрос дали ще се извозват купчините със сняг, Фандъкова сподели, че това изисква сериозен запас, с който общината не разполага и акцентира, че такава процедура няма в други европейски столици, въпреки и те да са много по-богати от София. Тя изясни, че към транспортиране на снежни маси се пристъпва единствено в случай че количеството е голямо и то се ползва единствено за площадни пространства.

На въпрос на БГНЕС какъв брой ще коства зимното разчистване на София, Фандъкова отговори, че следва проект сметката да бъде импортирана в общинския съвет, който по-късно би трябвало да я гласоподава и одобри, само че увери, че ще бъде обезпечен нужният финансов запас, с цел да бъде добре измит градът.

Фандъкова съобщи още, че на обектите, които извършва Столична община все още, ще бъдат направени одити, в случай че са поискани такива.

„ Днес на комисия в Общинския съвет са били изслушани всички участници в ремонтираните зоните. Цялата активност на общината в това отношение е безусловно обществена. Проверявани сме неведнъж. Понеже четох, че се желаят одити - на всеки европейски план са правени неколкократно одити. Така че сигурно и на обектите, които изпълняваме сега, ще бъдат направени “, сподели още тя и добави, че към този момент е упълномощила инспекция за зона 2 от ремонтите и увери, че всички институции, вътрешни и външни ревизират непрестанно активността им. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР