19-километровият мост над Керченския проток свързва Кримския полуостров с Русия.

...
19-километровият мост над Керченския проток свързва Кримския полуостров с Русия.
Коментари Харесай

Гордостта на Путин. Какво е значението на Кримския мост за Русия

19-километровият мост над Керченския пролив свързва Кримския полуостров с Русия . Това е освен основният маршрут за доставки за съветските сили, които се борят в южна Украйна и като подобен от стратегическо значение за изхода от цялата война. Мостът има и надълбоко алегорично значение за съветския президент Владимир Путин , който го построи откакто анексира Крим, написа Ню Йорк Таймс.

Лично самият Путин участва на откриването му през 2018 година, когато минава по него, шофирайки камион. Тогава го назовава „ впечатляващо достижение “, което прави „ Крим и именитият Севастопол още по-силен, а всички нас – още по-близки едни с други “.

Мостът сред Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа . Построяването му коства 3,6 милиарда $ и е знак на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за авто трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит идната година.

Украинците ненавиждат моста и неведнъж са заплашвали, че ще нанесат удар по него. През август избухнаха редица детонации в авиобаза и в склад за муниции в Крим, което акцентира какъв брой уязвим е полуостровът.

която докара до огромен пожар на моста и частичното му разрушение, е унизително проваляне за Путин и би могло да го провокира да увеличи залозите във война в Украйна, оповестява Асошиейтед прес. Тя става още по-символична и поради обстоятелството, че се случва на деня на съветския президент.

Мостът е и от основно стратегическо значение за поддръжката на съветските военни интервенции в южната част на Украйна. Ако бъде изваден от строя, това би направило и снабдяването на полуострова доста по-трудно. Въпреки че Русия завладя украински райони северно от Крим при започване на нашествието и построи сухопътен кулоар по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраатака, с цел да си ги върне.

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции. Руският Национален антитерористичен комитет посочи, че детонацията и пожарът са предизвикали сриването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост, а другото платно е невредимо. Властите преустановиха придвижването на пътнически влакове по моста до второ разпореждане.

Кремъл даже заяви, че Путин е бил осведомен за детонацията и е наредил да бъде основана държавна комисия за справяне с изключителната обстановка.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР