174 работодатели са взели помощ по мярката 60/40, но са

...
174 работодатели са взели помощ по мярката 60/40, но са
Коментари Харесай

Сметната палата: Социалните мерки срещу COVID са въведени навреме и няма нередности

174 работодатели са взели помощ по мярката 60/40, само че са съкратили служащи, за които страната е платила обезщетения. Хванати са от инспекторите по труда, ревизирали 3121 шефове.

Това е записано в одитен отчет на Сметната палата по всички Коронавирус ограничения за обществена поддръжка и претовареност от февруари 2020 година до края на март 2021 година Заключението е, че са “създадени условия за дейно и транспарантно потребление на обществените средства за превъзмогване на следствията от пандемията”. А ограниченията са въведени в точния момент. Одитът не открива нередности в ограниченията, които действаха тогава - за поддръжка на фамилиите, топъл обяд, 60/40, краткосрочна претовареност, “Заетост за теб” и “Запази ме”.

В резултат от изключителното състояние и продължителната изключителна епидемиологична конюнктура в страната, доста наети лица губят работното си място и огромна част от работодателите изпитват съществени финансови усложнения заради понижение на приходите им, преустановяват се образователните занятия в учебните заведения или те се организират отдалечено, прекратява се за избрани интервали работата на детските градини, което слага спомагателни съществени усложнения пред фамилиите с деца, написа в одитния отчет.

" Във връзка с оповестеното изключително състояние и основаната епидемиологична конюнктура от Министерството на труда и обществената политика, Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията по заетостта са подхванати навременни и съответни дейности за идентифициране, създаване и одобрение на подобаващи ограничения за обществена поддръжка и претовареност посредством месечни, целеви и еднократни обществени помощи. С цел даването на поддръжката да стартира в доста къси периоди след оповестяване на изключителното състояние, е употребена опцията за адаптиране на използването на съществуващата нормативно избрана еднократна обществена помощ за случайно зародили здравни просветителни, комунално-битови и други витално значими потребности на лицата и фамилиите ", написа в одитния отчет.

В него е записано, че създаването на дизайна на ограниченията и тяхната наредба е осъществено в къси периоди, с което е обезпечено навременно даване на подпомагането. Забавяне е позволено при адаптирането на прилаганите финансови принадлежности с обществен запас в интерес на дребния и междинен бизнес за започващи и обществени предприятия за интервала на рецесията за справяне с икономическите последици от COVID-19, стартирани от 1 декември 2020 година

Дизайнът на ограниченията е съгласуван с задачите им и съответно е доразвиван в отговор на зараждащите усложнения, като е разширяван обсегът на целевите групи, които да бъдат подкрепени, написа още в него. Създадени били и условия за законосъобразно и дейно използване на ограниченията, като са избрани критерии за допустимост, ред, правила, периоди, виновни лица за оценяване, одобрение и погашение на средствата по ограниченията. Утвърдени били и мостри на документи за кандидатстване, за документиране на осъществените инспекции и за осъществяване на заплащанията.

Регламентирани са условия за гласност и бистрота на информацията и резултатите от използване на ограниченията. От Агенцията за обществено подкрепяне и от Агенцията по заетостта са подхванати ефикасни дейности за обезпечаване на навременна информация за предоставяното подкрепяне за превъзмогване на отрицателните последствия от COVID-19.

Според одита обществеността е осведомена в задоволителна степен за предоставяното подкрепяне и периодите за кандидатстване. Публикувана е и информация за въведените ограничения за нуждаещите се от подкрепяне.

Своевременно било и стартирането на приема на заявки. В заключенията написа още, че са планувани са контролни механизми на всички стадии от осъществяването на ограниченията.

При одита е осъществена документална инспекция на подбрани посредством инцидентна извадка претенденти за приемане на поддръжка по всяка от ограниченията. При всички случаи, тествани от нея, е открито, че е сбъднат и документиран планувания надзор за правомерност при одобрение и погашение на средствата. Процедурата и периодите за одобрение на претендентите за даване на подкрепяне по ограниченията са спазвани. В единични случаи по ограниченията за опазване и основаване на претовареност е позволено неспазване на периодите при осъществяване на инспекциите за допустимост, което е довело до закъснение на заплащането.

Причини за позволените закъснения са свързани както с огромната натовареност на личния състав на Агенцията по заетостта заради едновременното администриране на разнообразни ограничения в изискванията на рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, по този начин и заради неопределено подадени данни и попълнени документи от претендентите.

Към 31.03.2021 година делът на жалбите по отношение на използването на ограниченията е нищожен, а средства са изплатени на всички лица, подали заявки, по които са утвърдени за приемане на подпомагането.

Осигурена е гласност и бистрота на анализите и настоящата информация за изплатени суми на работодателите.

При използването на ограниченията от датата на тяхното пускане до 31 март предходната година няма отвод за погашение на помощ заради липса на средства.

Вижте целия отчет
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР