17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той

...
17 май е Световен ден за борба с хипертонията, той
Коментари Харесай

Световен ден за борба с хипертонията

17 май е Световен ден за битка с хипертонията, той се отбелязва с на Международната лига по хипертония. За 15-и следващ път в страната ни се организира здравна акция по този мотив. Тя  ще премине под надпис „ Измерване, което избавя живот “.

От Българския червен кръст показват, че сърдечносъдовите болести остават водеща причина за смъртността в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е сред 30 и 45%. В България такива болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация.

Хората подценяват хипертонията, а тя е най-често срещаното заболяване, което крие съществени опасности. Констатацията е на професор Йото Йотов-член на управителния съвет на Българската лига по хипертония.

„ По данни на международните организации близо една трета от популацията над 18-годишна възраст има функционалност на стойности на артериалното налягане, само че за жалост не се осъзнава задоволително. Едно проучване, примерно на пациентите, които са  претърпели мозъчен инсулт открива, че единствено един от пет, които са претърпели мозъчен инсулт слагат артериалната хипертония като рисков фактор “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР