15 години след падането на Берлинската стена, Европа беше обединена

...
15 години след падането на Берлинската стена, Европа беше обединена
Коментари Харесай

Спечели ли ЕС от разширяването на изток?

15 години след рухването на Берлинската стена, Европа беше обединена още веднъж. Във Варшава и Прага присъединението към Европейския съюз беше отпразнувано с фойерверки, а тогавашният маджарски министър председател Петер Медеши преряза персонално телената мрежа по границата сред Унгария и Австрия - тя беше една от последните останали реликви от Желязната завеса. На този ден никой не си представяше, че наследникът на Медеши ще е най-близкият до Путин водач в Европа.

Когато бариерите паднаха

Историята на Европейския съюз е история на разширение. Но 2004 е специфична година - в никакъв случай преди не са одобрявани толкоз доста нови членове на Обединена Европа в една година - осем източноевропейски страни, Малта и Кипър. Тогава полският президент Александер Квашневски акцентира, че историческата стъпка не се дължи единствено на щедростта на Запада, само че и на усърдната работа на източноевропейските страни, написа АРД. " Можем да се поздравим за това, че получихме независимостта и суверенитета си още веднъж ", сподели тогава Квашневски.

Няколко дни по-късно в град Цитау, на границата сред Германия, Полша и Чехия, загърбването на границите в Европа придобива и физическо измерение. Германският канцлер, дружно с сътрудниците си от Варшава и Прага, пресече два моста, с цел да влезе без граничен надзор първо в Полша, след това в Чехия, а най-после и назад в Германия. " Кой би си го помислил преди 60 години? ", сподели Шрьодер. А кой би си помислил, че същият Шрьодер ще бъде един от най-близките другари на Путин, даже и след пълномащабната инвазия в Украйна?

Опасения и благоприятни условия

През май 2004 година в Европейския съюз цареше празнично въодушевление, само че не липсваха и терзания. Германските служащи се усещаше застрашени от полските си сътрудници, които могат да навлязат на немския пазар на труда, напомня АРД. Южноевропейците пък се притесняваха, че значимите за тях средства от Брюксел в този момент ще бъдат пренасочени към Източна Европа.

Някои от тези опасения се сбъднаха. Кохезионната политика на Брюксел спонсорира развиването на по-слабите райони в Европа и надлежно средствата се пренасочват към Източна Европа за сметка на южноевропейските страни. Икономистите обаче правят оценка разширението на Европейски Съюз на изток като триумф, както за Източна, по този начин и за Западна Европа, написа АРД.

Новите членове на съюза съумяха да утроят външната си търговия, с помощта на включването в общия пазар. В Полша брутният вътрешен артикул се е удвоил от 2004 насам. Огромен триумф реализира и Словения. Много западни компании пък разшириха активността си и на изток.

Брюксел не е просто един банкомат

" Става дума освен за огромната обществена промяна, която беше нужна след промяната на системата през 1989-1990 година, само че и за приемането на доста комплицираното право на Европейската общественост ", разяснява пред Дъждовни води Гюнтер Ферхойген, който до 2004 година е еврокомисар по разширението. Според него сходна обществената и политическа промяна не би била допустима през днешния ден в " положението, в което се намира Европейски Съюз ".

Един от триумфите на разширението на изток е, че доста от новите страни членки съумяха да консолидират и развият демократичната си система на ръководство, учредена на европейските правила на правовата страна. Важно е да бъде маркирано обаче, че двете страни, които се възползваха най-вече от стратегиите за финансиране на Европейски Съюз, имаха най-големи проблеми с върховенството на закона, написа АРД.

За Варшава и Будапеща Брюксел нееднократно изглеждаше като самобитен банкомат - машина, от която можеш да изтеглиш пари, без да се притесняваш за разпоредбите на банката. През годините на ръководство на " Право и правдивост " Полша пое по властнически път. След като партията на Ярослав Качински беше свалена от власт предходната година, Варшава още веднъж се утвърди като благонадежден сътрудник с изрично проевропейския Доналд Туск отпред. Следователно придвижването към авторитаризъм също може да бъде преобърнато, споделят мнозина в Брюксел.

В Унгария нещата стоят по друг метод. Дори след последните избори министър-председателят Виктор Орбан към момента може да разчита на огромно болшинство измежду своите сънародници макар издевателството, който упражнява върху опозицията, свободните публицисти и правосъдната система, написа Хелга Шмид в текста си за АРД.

Какво остана от ентусиазма на Унгария

През май 2004 година първият маджарски еврокомисар Петер Балаш таман беше поел новата си позиция. Въпреки че и той влизаше в идеологически спорове за участието на страната си в Европейския съюз, Балаш се изказваше ласкаво за опциите и правата и свободите, които Брюксел подсигурява на унгарците.

Преди това Балаш беше дипломат на Унгария в Европейски Съюз, а офисът му беше отворен за сериозни мозъци, където демократични политици се събираха постоянно, напомня АРД. Възможността двадесет години по-късно Унгария може да се трансформира в парий измежду европейските демокрации беше немислима.

Статията е оповестена
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР