Грузинският парламент прие на трето четене закона за чуждестранните агенти,

...
Грузинският парламент прие на трето четене закона за чуждестранните агенти,
Коментари Харесай

“Въпреки плановете”. САЩ загубиха важен съюзник в борбата срещу Русия

Грузинският парламент одобри на трето четене закона за задграничните сътрудници, който опозицията назовава „ съветски “. За - 84 гласа, срещу - 30. Депутатите на ръководещата " Грузинска фантазия " се прибраха, придружавани от спецчасти. Ще постави ли това завършек на политическата рецесия в страната?

Докъде доведоха фантазиите

Нямаше разговор сред поддръжници и съперници на законопроекта. В Народното събрание се обсъждаше не самият документ, за който, наподобява, всичко е казано от дълго време, а това, което се случва по улиците на Тбилиси през последните няколко месеца. Освен това полемиката се организира в изцяло непарламентарни условия. По-специално, ръководителят на фракцията на Единното национално придвижване Леван Хабеишвили изрази следното мнение: Дмитрий Самхарадзе ( “Грузинска фантазия ”) има „ кофа за отпадък вместо глава “ и партията се нуждае от него, единствено с цел да бие младите. Самхарадзе, който преди този момент бе предизвикал самия Хабеишвили, се втурна в пердах.

От опозицията авансово предизвестиха, че няма да поддържат документа. Заместник-ръководителят на фракцията на ЕНД Георгий Ботковели назова предложенията на управляващите да обмислят поправките фарс, който е изрично недопустим за страната. На собствен ред представителят на Групата за промени Теона Акубардия увери, че Грузия несъмнено ще се причисли към Европейския съюз и в никакъв случай няма да се върне под съветското въздействие, колкото и сегашните управляващи да се стремят към това.

Разбира се, Съединени американски щати и Европейски Съюз са на страната на опозицията. Ръководителят на Американската организация за интернационално развиване Саманта Пауър се тревожи, че новият закон ще задуши гражданското общество и самостоятелните медии. Външни министри от 12 страни от Европейски Съюз, в това число Франция и Германия, приканиха европейското бъдеще на Грузия да бъде предпазено. Група евродепутати желаеха наказания против всички, забъркани в подготовката и приемането на скандалния документ.

Проправителствените грузински телевизионни канали, в това число “Имеди ” и “Рустави 2, ” оповестиха, че Бидзина Иванишвили, създателят на “Грузинска фантазия ” и неофициалният държавен глава, може да бъде обект на американски наказания. Не е чудно, че Джим О’Брайън, заместник-ръководител на Държавния департамент по европейските и евразийските въпроси и координатор на санкционната политика, отлетя за закавказката република. Според локалните медии той възнамерявал да заплаши Иванишвили, принуждавайки го да се откаже от закона за задграничните сътрудници, най-малко в настоящия му тип.

Олигархът отказал среща с американеца. Министър-председателят Ираклий Кобахидзе беседва с О’Брайън. Страните обмениха отзиви по отношение на развиването на Грузия през последните няколко години, се споделя в формалното официално съобщение.

Друг свят

Безредиците по улиците на Тбилиси не престават. В събота, 11 май, към 200 хиляди души се събраха в центъра на столицата. Студенти от 38 университета излязоха на стачка. Силите за сигурност към този момент не се двоумят да удрят и ритат стачкуващите. Използваха газови и водни оръдия. Властите показват, че полицията работи съразмерно на зародилите провокации.

Сутринта на 13 май Народното събрание беше обкръжен от протестиращи. Необходими бяха няколкостотин спецчасти, с цел да отблокират входа. Правната комисия на Народното събрание утвърди законопроекта за минута и седем секунди. Опозиционерите нямаха време да дойдат на съвещанието.

Кобахидзе твърди, че повече от 60% от популацията утвърждава закона и по принцип всичките са съгласни с нуждата от възобновяване на реда с публичните организации. Той също по този начин означи, че съгласно неговата информация измежду гласоподавателите с висок коефициент на просветеност, 73,8% поддържат ръководещата партия. Той не посочи за кого гласоподават „ глупавите “ грузинци.

Завръщане в бъдещето

Москва се отнася с схващане към актуалната обстановка. „ Ние, от една страна, виждаме мощното предпочитание на грузинското управление да застрахова страната си от явна интервенция във вътрешните работи, както вършат по-голямата част от страните по света, ние също чуваме закани за налагане на наказания Грузия, в случай че одобри този или оня закон, само че какво е това, в случай че не интервенция във вътрешните работи на Грузия “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. И акцентира, че Москва няма да се меси във вътрешните работи на Тбилиси.

Президентът Саломе Зурабишвили даде обещание да наложи несъгласие на документа, защото той е избор сред „ европейска и съветска Грузия “. Тя схваща, че “Грузинска фантазия ” елементарно ще преодолее ветото ѝ, само че се надява ръководещите да изгубят на парламентарните избори през есента.

Главният откривател в Кавказкия бранш на Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО на РАН Александър Крилов счита, че в действителност борбата към законопроекта е предлог, който опозицията желае да употребява, с цел да извърши прелом.

" Зурабишвили ще наложи несъгласие, Народното събрание ще го анулира. Опозицията, с цялостната поддръжка на Запада, ще продължи да оказва напън върху държавното управление от другата страна на улицата. Ако “Грузинската фантазия ” загуби, страната ще бъде въвлечена в спор с Русия през с цел да помогне на Украйна, само че партията на властта има мощна позиция, по-голямата част от популацията не желае да следва украинския път “, разяснява той. Според него тези митинги не уронват престижа на ръководещия хайлайф, а го укрепват. Властите показват, че са способни да се оправят с вълненията, инициирани от чужбина, и да поддържат непоклатимост.

Шота Апхаидзе, специалист във Финансовия университет към съветското държавно управление, също счита, че опозицията ще се опита да удължи митингите до парламентарните избори. Но законът за задграничните сътрудници ще влезе в действие в най-скоро време, даже и при несъгласие. „ Може би първоначално импровизирано, само че управляващите ясно дадоха да се разбере, че няма да разрешат на никого да разклати обстановката, в случай че Тбилиси покаже неотстъпчивост в отбраната на националните ползи, в действителност през днешния ден въпросът е кой би трябвало да ръководи Грузия: грузинците или американците “, твърди той.

Разбира се, непознатите сътрудници ще положат всички старания да привлекат на своя страна колкото се може повече хора, добавя експертът. Като се има поради, че в Тбилиси милион души, повече от 100 хиляди души вземат участие в безредиците, те реализираха прочут триумф. Но всичко ще се реши на изборите. А " Грузинска фантазия " има всички шансове да завоюва.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3433 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26647Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8791 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53940 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52881Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79255Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78283„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Спор </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР