На 6 май Държавният департамент на САЩ публикува нова стратегия

...
На 6 май Държавният департамент на САЩ публикува нова стратегия
Коментари Харесай

САЩ са се прицелили в международното киберпространство

На 6 май Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява нова тактика на Съединени американски щати за интернационалното киберпространство и цифровата политика. В уводния раздел се загатва, че този документ се основава на Стратегията за национална сигурност от 2022 година и Националната тактика за киберсигурност от 2023 година в съдействие с други федерални организации и ще бъде допълнение към бъдещата цифрова тактика на USAID.

Стратегията се основава на три правилото. Това е позитивна визия за киберпространството и цифровите технологии, която е в сходство с интернационалните отговорности и интернационалното право, в това число правата на индивида.

Това е консолидираното на киберсигурността, устойчивостта и софтуерните нововъведения в цялостната тактика. И интегриран политически метод, който употребява подобаващите принадлежности на дипломацията и интернационалното ръководство в цялата цифрова екосистема.

Лесно е да се видят в тези правила предходните императиви на външната политика на Съединени американски щати – еднополюсната надмощие на Вашингтон, известна като ред, учреден на правила; опити за поддържане на монополи в осведомителните технологии; желанието за налагане на лични стандарти на останалия свят, които са от изгода за насърчаването на американския бизнес и в допълнение служат като принадлежности за надзор и операция.

В същото време Съединените щати не не помнят, че не са сами и методите към киберпространството могат да бъдат разнообразни. Поради това „ Държавният департамент ще усили напъните за подсилване на цифровата взаимност посредством интензивно присъединяване в интернационалните, многостранни и многостранни органи, които създават задължения, правила, стандарти и правила, засягащи киберпространството, цифровите технологии, интернет и софтуерните аспекти.

Въпреки че напредъкът в тези конгреси може да е муден и еволюционен - постоянно според от техните цели - неналичието на водачество на Съединени американски щати в интернационалните конгреси може да разреши на съперниците да запълнят празнотата и да оформят бъдещето на технологиите в ущърб на ползите и полезностите на Съединени американски щати.

В раздела „ Цифровият свят: благоприятни условия и провокации “ се показва, че цифровите технологии революционизират метода, по който живеем, работим и учим.

Икономиката, образованието и обществените услуги се свързват, основават се нови пазари и бизнесът от ден на ден излиза отвън границите на националните страни (както за потребителите, по този начин и за доставчиците на артикули и услуги).

Очевидно е, че Съединени американски щати се стремят да ръководят тези процеси, въпреки и не директно, а косвено, посредством своите подставени лица в търговията.

Също по този начин се отбелязва, че „ геополитиката на киберпространството е конкурентна и комплицирана. Злонамерени държавни и недържавни участници са развили качествата и са показали желание да компрометират сериозна инфраструктура, сериозни държавни функционалности и даже обособени жители.

Авторитарните страни предизвикват конкурентни форми на софтуерно ръководство, които употребяват всеобщо наблюдаване, способи за събиране на данни, нарушаващи поверителността, и принадлежности за онлайн цензура, които заплашват отворен, оперативно съчетаем, сигурен и благонадежден интернет. Технологиите дават нови пътища и принадлежности за закононарушения, а разпространяването на персонална информация онлайн разшири пейзажа на заканите.

Разпространението и злоупотребата с комерсиален шпионски програмен продукт съставлява опасност за националната сигурност, защото е ориентиран против чиновници на Съединени американски щати в чужбина; комерсиалният шпионски програмен продукт също се употребява за следене и заплашване на хипотетични съперници, подкрепяне на напъните за угнетяване на несъгласието и по този метод подкопаване на демократичните полезности.

Ако използван това към новата история на Съединените щати, тогава този откъс за заканите е изцяло използван за самите Съединени щати и техните сътрудници. Вирусът Stuxnet, създаден от Израел и Съединените щати, беше пуснат против сериозна инфраструктура в Иран.

Подобно на по-голяма интервенция, наречена Nitro Zeus, тя е създадена от Съединените щати за осъществяване на хакерска атака. Бившият началник на NSA/НСА и киберкомандването на Съединени американски щати Пол Накасон неведнъж и публично удостовери обстоятелството на хакерски атаки против съветска инфраструктура.

Най-новата тактика на Пентагона за осъществяване на интервенции в осведомителна среда също сочи настъпателния и световен темперамент на намесата и операцията на американската войска. Точно като най-новата киберстратегия на Съединени американски щати, където редица щати са избрани като цели, които би трябвало да бъдат ударени.

В това отношение разделът на новата тактика за хакерските атаки и заканите не се разграничава доста от предходните документи през последните 15 години. Като закани се дефинират Китай, Русия, Северна Корея, Иран, както и незаконни групи, терористи и екстремисти.

Китай и Русия обаче се загатват още веднъж в идващия раздел, където се споделя, че те „ трансформират разпоредбите, ръководещи киберпространството, подкопават техническата основа на интернет и отслабват отговорността за злонамереното потребление на киберпространството от властнически страни “.

Въпреки това, всички полемики по отношение на регулирането на интернет се организират посредством специфичните групи на Международния съюз по телекомуникации и Организация на обединените нации. Как Китай и Русия трансформират нормите, в случай че всички полемики се водят въз основа на интернационален законен орган?

Очевидно Съединените щати тънко загатва, че и двете страни имат суверенното право да управляват личното си интернет пространство, само че не споделят това намерено, защото има доста други страни, които като цяло заемат същата позиция.

Между другото, в идващия раздел за свободите в интернет създателите на тактиката заемат същата лицемерна позиция. Твърди се, че Китайската комунистическа партия е открила цензура, а Русия е въвела ограничавания и филтрира наличието в интернет.

Но не се загатват дейностите на Гугъл за ограничение или цялостна възбрана на наличие в Youtube или сходни ограничения на Meta за активиране на специфични логаритми за Фейсбук. Но се загатва нуждата от отбрана на правата на ЛГБТ общността в интернет, което се показва като присъединяване в демокрацията и гражданския живот.

Разбираем е и ползата към цифровата стопанска система от страна на Съединени американски щати – това е надзор върху транзакциите, даже в случай че заплащанията се правят в условни токени. И по образеца на глобите Русия, Иран, Венецуела и Куба доста добре знаят какво значи надзор върху платежните принадлежности.

Този раздел също по този начин уклончиво декларира, че някои страни имат политики на дигитален суверенитет и протекционизъм, само че Съединените щати не престават да се ангажират в интернационален проект със своите услуги, които се оферират на пазара под етикета на оперативна съгласуемост и достъп до пазара.

Бъдещите насоки за цифровата работа на Държавния департамент включват интерес към частния бранш, гражданското общество и основаването на цифрова взаимност. Това значи, че Съединени американски щати ще продължат да основават пети колони в разнообразни страни под прикритието на публицисти, неправителствени организации и правозащитни групи.

Чрез партньорства и интернационалните стратегии, в това число Индо-тихоокеанския стопански контракт за разцвет, Инициативата за цифрова промяна на Африка, Американското партньорство за стопански разцвет, G7, OECD, TTC и Quad, Съединените щати ще преследват и постановат политиките си за цифрова търговия и ръководство на данни. Страните от АСЕАН, както и редица страни от Латинска Америка и страни от Близкия изток са в листата за замесване в заробващи съглашения за стандарти и продан на данни. Предвидени са действия в Съвета на Европа, Организация на обединените нации и ЮНЕСКО.

Често се загатва организацията USAID, която ще бъде отчасти виновна за обезпечаването на осъществяването на тази тактика.

Планът за деяние излага отбраната на осведомителната интеграция, т.е. продължаващото поощряване на разнообразни разкази, потребни за Съединените щати, и офанзиви против тези, които подлагат на критика цифровата надмощие на Вашингтон; основаване на нови съюзи и партньорства посредством кибер сътрудничество; тясно съдействие с Министерството на защитата, ФБР, НСА, Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на правораздаването и Кибер командването, както и външно с НАТО, ANZUS, Южна Корея и Япония.

Предвижда се непрекъснато да се следи активността и да се разпростират специфични мрежи, които включват специалисти, механически личен състав, прокурори и разследващи организации на Съединените щати и партньорските страни за събиране на информация и противопоставяне на разнообразни участници.

Авторите на тактиката не крият обстоятелството, че „ напъните за създаване на кибер потенциал, които нормално се концентрират върху укрепването на способността на дадена страна да приема и развива кибер политики и тактики или да усъвършенства техническите си благоприятни условия за разкриване, реагиране и възобновяване от кибер произшествия, имат директно и позитивно влияние върху интернационалната кибернетична непоклатимост и сигурността на жителите на Съединени американски щати. "

Тоест, всички стратегии за подкрепяне на други страни в региона на киберсигурността по един или различен метод са ориентирани към обезпечаване на комфорта на американските жители.

Между другото, картата на интензивността на Съединени американски щати в региона на партньорството за цифрова съгласуваност и киберсигурност от 2018 до 2024 година включва членовете на ЕАЕС - Казахстан, Киргизстан и Армения, както и на практика всички страни от постсъветското пространство, като се изключи Русия, Беларус и Туркменистан.

Отделна позиция е създаването на нови принадлежности и техническа поддръжка за други страни. Предишни клиенти от Съединени американски щати са Украйна, Коста Рика и Албания.

В него се заключава, че Съединени американски щати ще надграждат върху ранните триумфи, реализирани посредством приемането на Кодекса за държание на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, изпълнителната заповед за ИИ на Байдън-Харис и срещата на върха за сигурността на ИИ в Обединеното кралство.

Съюзниците и сътрудниците, дружно с частния бранш, ще разработят общо схващане и правила за гарантиране на сигурността на цялата цифрова екосистема.

Ще бъдат положени по-конкретни старания посредством Организация на обединените нации. А Държавният департамент ще употребява средства от Фонда за киберпространство, цифрови връзки и свързани технологии, с цел да реагира бързо и дейно на произшествия и да окаже помощ.

Между другото, самите Съединени щати изтълкуваха стартирането на новата тактика извънредно по афектиран метод. Така рупорът на демократите и глобалистите CNN на 6 май разгласява публикация, озаглавена „ Новата тактика на Съединени американски щати има за цел да отслаби въздействието на Русия и Китай в киберпространството “, в която се показва, че „ една амбициозна нова тактика за киберсигурност има за цел да ограничи цифровото въздействие на Русия и Китай в разрастващите се страни и разстройване на хипотетичните опити на тези страни да се намесят в изборите. “

След това има откъс от основния кибер посланик на Държавния департамент, Натаниел Фик: „ Ние съобщихме и ще продължим да оповестяваме на Русия и Китай, че намираме намесата в нашите демократични процеси в Съединените щати за изцяло неприемлива. “

Разбира се, това припомня за остарялата история за интервенция в предходни избори. И без по-правдоподобна история, Държавният департамент продължава да прави голословни и безотговорни изказвания като коментар на новата тактика.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3770 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед28134Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед9067 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53966 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52913Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед78330„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед79261Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР