14 милиона лева е отпуснала до момента държавата за възстановяване

...
14 милиона лева е отпуснала до момента държавата за възстановяване
Коментари Харесай

Трябват 60 млн. лв. за инфраструктурата и обществените сгради в наводнените карловски села

14 милиона лв. е отпуснала досега страната за възобновяване на вредите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица, заяви регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев , представен от БНР. По думите му два месеца и половина след бедствието последователно животът се възстановява като продължава да има проблеми в най-тежко засегнатите села- Богдан, Каравелово и Слатина.

Електроподаването към този момент е възобновено на всички места, а вода няма единствено в 7 къщи в Богдан, заради ремонт на улицата и полагане на нов тръбопровод. Стоев уточни, че за възобновяване на цялата инфраструктура - улици, 14 моста и публични здания по планове на община Карлово са нужни 60 милиона лв. , за които ще се упорства да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към Министерски съвет за 2023 година. В момента страната е отпуснала пари за планиране до края на тази година.
 При второ наводняване като в Карловско пари в Министерски съвет няма да има
При второ наводняване като в Карловско пари в Министерски съвет няма да има

Междуведомствената комисия в този момент е подготвена да покрие всички материални вреди

Той посочи, че след решение на Обществения съвет са избрани ясни критерии и методика по какъв начин да бъдат разпределени средствата за потърпевшите. Определени са 5 групи и съответния размер на помощта, която ще получат потърпевшите от дарителската сметка. В първа група попадат 9 изцяло разрушени къщи, а хората ще получат по 16 хиляди 655 лв.. Във втора група са 15 постройки, негодни за живеене, само че подлежащи на ремонт с избрана сума от по 8 хиляди лв.. Трета група са къщи с наводнени етажи и вреди, а в четвърта са включени наводнени домове, само че с дребни вреди. Собствениците ще получат надлежно по 5660 лв. и 3300 лв.. В пета група са парцели с наводнени дворове и разрушени огради, които към този миг няма да бъдат обезщетени. Това ще стане на един по-късен стадий, изясни регионалният шеф. Той уточни, че в дарителската сметка на община Карлово са събрани 1,5 милиона лв. и се чакат да постъпят още 250 хиляди лв. от СМС-ите.
 Жителите на наводнените села в Карловско още не са получили нищо от събраните дарения
Жителите на наводнените села в Карловско още не са получили нищо от събраните дарения

Два месеца след бедствието

По мотив обстановката с дървата за огрев и напрежението към нарязването и превозването им Стоев изясни, че в Каравелово дървата са раздадени, в Богдан и Слатина има към 50-60 фамилии, които към момента не са ги взели . Поет е ангажимент от страна на Министерство на земеделието да бъдат нарязани гратис от Горските стопанства, а превозът да бъде обезпечен от община Карлово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР