135 одобрени проекти по ОПИК има в Стара Загора за

...
135 одобрени проекти по ОПИК има в Стара Загора за
Коментари Харесай

Министър Пулев: Хората и бизнесът да не са заложници на политически кризи

135 утвърдени планове по ОПИК има в Стара Загора за 84 млн. лева 130 от тях към този момент са завършили, заяви министър Александър Пулев в Стара Загора и прикани бизнесът да кандидатства по Плана за възобновяване.

„ Хората и бизнесът не би трябвало да са заложници на политически рецесии. Новите ръководещи ще наследят 4 отворени процедури по Плана за възобновяване за 600 млн. лева до края на годината. Ще оставим и две основни стратегии за над 5 милиарда лева, към този момент утвърдени от Брюксел до тогава, уповавам се, които са Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (2021-2027) и „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “. Това съобщи в Стара Загора министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев .

Той бе там със заместник-министър Надя Христова, началника на кабинета на министъра Красимир Якимов и основния шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Илияна Илиева на мобилна приемна в регионалната администрация. Целта е да се разпространява и запознае локалният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ и структурните фондове на Европейски Съюз. Присъстваха и зам.-областният шеф на Стара Загора Стоян Стоянов, регионалният шеф на Хасково Минко Ангелов, регионалният шеф на Кърджали Даниел Делчев и регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев.

„ Основният ни приоритет е да дадем пари в ръцете на микро-, дребните и междинни предприятия. Те са гръбнакът на нашата стопанска система. По линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година единствено по Плана за възобновяване и резистентност ще успеем да подкрепим бизнеса с 600 млн. лева Планът е отворен и работи, макар спекулациите по тази тематика “, разгласи министърът.

Той прикани бизнеса в Стара Загора да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична рационализация, на обща стойност 260 млн. лева По нея към този момент има близо 900 плана за близо половин милиард лв. , а ресурсът, който би трябвало да предоставиминистерството е 260 млн. лева До края на кандидатстването остават 5 дни и плановете ще станат над 1 000, стана ясно още на брифинга.

Министър Пулев акцентира, че до края на годината се отварят още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

„ Огромен интерес има към мярката за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила – внедряване на слънчеви панели със съпътстваща инфраструктура “, сподели той.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„ Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (2021-2027) с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева , следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември “, добави министърът.

По думите му в Стара Загора има 135 утвърдени плана за 84 млн. лева по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020), като 130 от тях към този момент са завършили.

„ Апелираме новите народни представители да одобряват бързо законите по Плана за възобновяване и резистентност, които служебното държавно управление ускорено приготвя, с цел да се подсигуряват заплащанията по него “, добави Пулев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР