12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 Първата среща

...
12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 Първата среща
Коментари Харесай

Вдъхновението Хидра

12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 12345678 Първата среща със остарялата касапница на остров Хидра, превърната в изложба, е меко казано странна. Малката каменна сграда е единствено на няколкостотин метра отвън може би най-красивото и очарователно островно пристанище на Гърция. Пейзажът в близост обаче те кара да се чувстваш като че ли си в средата на нищото. Кланицата е надвиснала над скалите на брега. Само на десетина метра под нея е морето, с което е обвързвана с бетонен канал. Можем да се досетим защо е служил. Над нея е високият, изпечен каменен скат, затрупан с тръни и шубраци.

Тази малко злокобна картина се добавя от силуета на козел с опашка на нимфа, подложен на покрива на кланицата. И от оглушителното жужене на безчет цикади. Един дребен дом на гибелта посред дивата островна хубост.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Помещението е мъничко - три тесни килии, зала пет на пет метра, с релси, куки и други достоверни съоръжения, дребна тераса с панорама към морето. Всички те са превърнати в част от арт сцена. Първо усещаш несъзнателен дискомфорт и опозиция - като че ли е неправилно тъкмо тук да е ситуирано изкуство. Няколко вдишвания по-късно си даваш сметка, че ролята на изкуството е точно да предизвика, да те кара да чувстваш и да преосмисляш.

И от тази позиция планът Slaughterhouse на Deste Foundation e повече от сполучлив.

Островът на художниците

Хидра е прочут като гръцкия остров на изкуството и всяко лято той се трансформира в събирателен пункт на стотици актьори от целия свят. От юни до септември те изпълват цветните таверни, белите калдаръмени улички и десетките бутици и арт ателиета паралелно с милионерите с красивите яхти, заможните уикенд-бегълци от Атина и други " по-обикновени " туристи. Хидра е единственият гръцки остров, на който колите и други моторни транспортни средства са изцяло неразрешени.

Една от аргументите островът да притегля тъкмо тази аудитория е естетическа - той е достоверен и изключително хубав. През XVIII век корабните търговци от Хидра и няколко прилежащи острова в Сароническия залив, сред Атина и Пелопонес, съумяват да си издействат от Високата врата позволение да търгуват в морета, до които други гръцки търговци нямат достъп. Те натрупват обилни благосъстояния и Хидра се трансформира в едно от най-ключовите и авторитетни пристанища на Гърция. Спомен от това време са десетките внушителни имения на капитаните от Хидра, които дружно с многочислените остарели мелници през днешния ден придават и впечатляващия тип на това малко, само че извънредно динамично пристанище. Aрxитeктyрaта на Хидрa е cтриктнo предпазена и всяко нoво стрοителcтвo би трябвало да oтговаря на традициoнния зa острοва неoклаcичeски жанр.

Градът е построен амфитеатрално към залива, над който се издигат стръмни каменни скатове. Той е доста дребен и се състои от едвам няколко калдаръмени улици, които стартират от пристанището и се трансформират в плетеница от проходи сред високите бели дувари на къщите в задните етажи на селището.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Чарът на Хидра се добавя и от това, че той е единственият гръцки остров, на който колите и други моторни транспортни средства са изцяло неразрешени. Шумът на модерната цивилизация е сменен с този от безбройните цикади, спорадичния плач на мулетата, които тук се употребяват и за превоз, и за туристическа атракция, и на някой и различен утринен петел.

Първите откриватели

В тази малко приказна действителност през 1960 година идва музикантът и стихотворец Ленард Коен. След сивотата и студа на Лондон, където живее известно време, Хидра му се коства като парче от парадайса. Няма коли, водата се придвижва с мулета, електричеството прекъсва. Коен наема жилище за 14 $ на месец, а след това си купува къща за смешната през днешния ден цена от 1500 $. В това райско успокоение (подхранвано и от немалка доза наркотици) Коен прекарва част от най-плодотворните си години.

Ако би трябвало да сме правилни, и преди него интелектуалци и актьори към този момент са разкрили притегателната мощ на Хидра. Още в края на 30-те Хенри Милър написа за острова: " Естетически той е съвършен... Тази непорочност, това диво и голо съвършенство " През 1956 година София Лорен снима тук и дебютния си филм на британски език – " Момчето върху делфина ".

Именно Коен обаче става причина към острова да погледнат още по-големи звезди. Тук са отсядали Миг Джагър, Кийт Ричардс, Джаки Колинс, членовете на " Пинк Флойд ". Никол Кидман е измежду последните звезди, сдобили се с парцел на Хидра.

Днес дребната къща на канадския музикант към момента е владеене на фамилията му. На алеята, която води към прилежащия залив Влихос, се намира каменна скамейка със спираща дъха панорама към морето и крайбрежията на Пелопонес. Тя е построена в памет на Ленард Коен - поетът, писателят, музикантът, актьорът. На нея има надпис: " He came so far for beauty... "

Милиардерът и кланицата

Макар островът от дълго време да има популярност на артистично и космополитно място, в подтекста на модерното изкуство точно планът " Кланица " го изстрелва в центъра на вниманието.

Зад Deste Fondation стои гръцкият милиардер и колекционер Дакис Йоану. Родом от Кипър, той е правоприемник на забележителна бизнес империя. Още като млад Дакис се увлича от изкуството, а през днешния ден, на 80-годишна възраст, е притежател на над 1500 творби, някои от които са измежду най-ценните в света. Той постоянно посещава Хидра, запленен от хубостта на острова, а през 2007 година инцидентно открива изоставената касапница. " Веднага разбрах, че би трябвало да направя нещо там ", споделя Йоану. На идната година община Хидра я дава за безплатно прилагане на фондацията, с цел да я трансформира в пространство за модерно изкуство.

Концепцията на Йоану е тук да творят не млади, а зрели актьори, които в действителност да съумеят да се свържат с наследството на острова. Така всяко лято от 2008 година насам кланицата става място за изява на един определен от милиардера актьор. Сред тях са известни в модерното изкуство имена като нюйоркчанката Кара Уолкър, швейцареца Урс Фишър, Дейвид Шригли от Лондон и други Последният предишното лято сътвори аудио-визуална апаратура, наречена Laughterhause, със записи на кози, които звучат като човешки смях.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Тази година пък кланицата е дом на инсталацията Memory на небезизвестната художничка от немски генезис Кики Смит, а следващата година тук ще твори не какъв да е, а спореният " крал на модерното изкуство " (а съгласно някои " крал на труфя " ) Джеф Кунс. Неотдавна той се трансформира в най-скъпо продавания жив актьор, откакто известният му " Заек " от неръждаема стомана беше продаден за забележителните 91 млн. $.

Дакис Йоану е притегателна фигура и нормално посещава острова с антураж от стотици другари, сътрудници, фенове. Когато колекционерът е тук, това елементарно се познава по яхтата му. Тя не е нито най-голямата, нито най-скъпата в дребното пристанище на Хидра, само че е единствена по рода си и се разпознава отдалече. Особеният й дизайн и цветове са дело на Джеф Кунс.

Изкуство в множествено число

Но Дакис Йоанис и планът му не са единствените, които притеглят хора на изкуството на острова. Преди няколко години гръцкият куратор и актьор Димитриос Антонитсис основава уъркшоп и работилница в остарялото изоставено учебно заведение на острова - The Hydra School Projects. При него да излагат и да работят всяко лято идват известни гръцки и интернационалните създатели. Интересно място е и галерията Hydra Workshop Contemporary Arts Exhibition, която се обитава в остаряло корабостроително помещение на пристанището. Тя е сосбственост на английската колекционерка Паулине Карпидас и в нея също излагат съществени имена от света на модерното изкуство.

В допълнение Хидра има и дребен музей, в който се демонстрират забавни изложения, както и голям брой по-малки художествени ателиета, галерии, бижутерски ателиета. Свои бутици тук има и известната гръцка дизайнерка на бижута Елена Вотси, както и няколко други колоритни бижутери и дизайнери.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

И, несъмнено, най-хубавото е, че Хидра е не просто " изложба ", а същински, жив гръцки остров. На пристанището кипи цветен живот. Туристите се лутат, сервитьорите едвам смогват, стоките се разнасят с теглени на ръка ремаркета, а пенсионерите се занимават с обичаната си активност - пиянство на кафе и разискване на минувачите. Храната в десетките кокетни таверни и заведения за хранене е прясна и вкусна. Яхтите са многочислени, огромни и скъпи. Морето е нереално синьо и гледките са повече от красиви. А вечер светят милиардите звезди, които не съществуват в градското небе. Какво би трябвало да знаем за Хидра

Името
Хидра няма нищо общо с митичното многоглаво страшилище - то е родом от Лерна на Пелопонес. Името на острова идва от стотиците извори, които са бликали там в предишното, само че за жалост от дълго време са пресъхнали. Днес островът внася питейната си вода от континента, а локалните събират дъждовната вода в резервоари за битови потребности. Така че едно мислено с пилеенето на водата на острова.

Как да стигнем
Фериботи и " комети " има няколко пъти дневно от Пирея. Пътят е сред 1.5-2.5 часа според от линията. Ежедневни пътнически корабчета пътуват и от Метохи - на южния бряг на Пелопонес тъкмо против острова. Това е и най-бързият метод да се стигне, като дистанцията е единствено 6-7 км.

Транспорът
Автомобили и мотори на острова са неразрешени. Единственото изключение е пожарната, колата за спешна помощ и камиончето за събиране на отпадък. Велосипеди чартърен няма. На пристанището ще ви посрещнат мулета и момчета с ръчни ремаркета - те са алтернатива за преместване на багажа, в случай че хотелът ви е по-отдалечен. Цената от 15 евро за 15 минути обаче не ги прави преференциален вид за напредване по-далече. За всичко друго изборът е пеш, маршрутна лодка или водно такси.

Плажовете
Ако търсите огромни пясъчни плажове, Хидра не е вашето място. Тук те са дребни и каменисти, само че за сметка на това водата е кристално чиста. Повечето са западно от Хидра, като най-близо, на няколкостотин метра от пристанището, са мъничките скални плажове - Хидрοнета, Cпиля и Авлаки. След тях се редуват няколко дребни каменисти плажа - Кастро при Камини (15 минути пеш от града), Влихос (20 минути пеш), Плакес (30 минути).
На 20 минути пешком западно от пристанището е заливът Мандраки с плаж, таверна и няколко къщи.
В жежките дни може да замените ходенето с шатъл - лодките, които прявят по няколко курса дневно. Водните таксита също са алтернатива, преференциална за групи от 4-6 души.
Двата най-големи и далечни плажа Бисти и Св. Николас са налични единствено с маршрутните лодки. Те са изключително красиви и диви, само че на тях въпреки всичко има шезлонги и чадъри и дребен бар с питиета и сандвичи.

Цените
Над междинните за гъцките курорти, само че по-ниски от тези в топ дестинации като Миконос и Станторини. Плажовете са платени (8 евро за чадър и 2 шезлонга). Маршутните лодки продават единствено двупосочни билети, а цените варират от 6 до 15 евро според от дестинацията. Водните таксита: от 20 евро нагоре.

Къде и какво да ядем
Разбира се, морските блага са в основата на кухнята: пресни калмари, риба на грил, салата Дакос, маринована аншоа, маринована критама, пюре от жълта бакла (фава), паста в морски блага и така нататък Вареният и маринован октопод е специалитет на острова. Уловът е локален и свеж, въпреки че разнообразието от типове риба не е доста огромно.
Сред най-хубавите обичайни таверни са Ostria и Paradosiako в града, както и Kodylenias и Taverna Christina в заливчето Камини. Но вкусни морски блага на преференциални цени паралелно с " домашна " гръцка кухня има и в Xeri Elia, Kryfto Limani, Lulus, Gitoniko. Има няколко положителни италиански ресторанта - Il Casta, Gatto Nero и Caprice, a в Manna ще намерите забавни близкоизточни, индийски и даже мексикански оферти.
Островът предлага и заведения за хранене в по-висок клас, които таргетират по-заможните туристи. Повечето от тях обаче не оферират нещо, което да си коства тройните цени. Ако търсите по-специално прекарване, положителният избор е Techne, на десетина минути от пристанището, до залива Авлаки - уютно място с прелестна панорама, положително обслужване и авторски оферти.

Котките
Има ги на всички гръцки острови, само че тук са изключително на респект. Котките в Хидра са стотици и с изключение на локалните поданици за това да са обезпаразитени и нахранени се грижи и специфична фондация. Най-едрите и мързеливи екземпляри изцяло владеят таверните.

Спорт
На Хидра има дребна общественост от запалени хайкъри и трейл бегачи. Всяка пролет се организира надпреварата Hydra’s Mountain Trail Running с няколко маршрута, като най-дългият е 26.3 км с 1400 м денивелация. Следващото издание е на 4 и 5 април 2020 година
През ноемрви пък се организира други забавно събитие - SwimRun Hydra. Състезанието е по двойки и включва 3.7 км плуване и 11 км тичане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР