12 Инвестицията в Пловдив е част от стратегията на групата

...
12 Инвестицията в Пловдив е част от стратегията на групата
Коментари Харесай

Osram започна производството на осветителни системи в България

12
Инвестицията в Пловдив е част от тактиката на групата Osram за развиване на цифровизацията, сподели Стефан Капман, основен механически шеф на Osram Licht

© Цветелина Белутова 12
В предприятието към този момент работят 500 души, а общият им брой би трябвало да доближи 900 доникъде на идната година

© Osram Още по тематиката
Над 57 млн. лева ще бъдат вложени в четири нови предприятия

" Осрам ", " Са-ба България ", " Би Ем Ес продакшън " и " Бетелгиус " получиха инвеститорски документи за плановете си
1 дек 2016
Герт ван дер Меер: Изборът на България за новия ни цех е стратегически

Управителят и старши вицепрезидент на бизнес звено " Дигитални системи " в Osram пред " Капитал Daily "
30 мар 2016
Още един огромен нов цех в Пловдив - на немската Osram

Компанията стартира строителство на дружество за 45 млн. лева, което ще проработи следващата година
22 мар 2016 25
млн. евро е инвестицията във фабриката
Една от най-големите компании за осветителни системи в света – немската Osram, стартира произвеждане в България. Във фабриката край Пловдив ще се вършат електронни съставни елементи с разнообразни приложения, в това число такива за умни здания и градове. Инвестицията е в размер на 25 млн. евро и е направена посредством локалното сдружение " Осрам ". В предприятието към този момент работят 500 души, а общият им брой би трябвало да доближи 900 доникъде на идната година.

Амбициозен план

Заводът се намира в " Тракия икономическа зона " и е с обща повърхност 16 хиляди кв. м, което включва индустриална част и хранилища. Строителството стартира при започване на предходната година с реализатор " Кордеел-България " и по думите на вицепремиера Томислав Дончев, който участва на откриването, планът е бил " извънредно упорит от бизнес позиция ". Инвестицията е близо 50 млн. лева, което включва закупуване на земята, построяването на постройката и оборудването на предприятието.

Фабриката е част от бизнес звеното " Дигитални системи ", което създава и създава съставни елементи за няколко групи клиенти - в областта на електротехниката, дизайнери на осветяване и строителни бизнесмени. В българската фабрика ще се създават светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, датчици и системи за надзор на светлината. Заводът в Пловдив е детайл от тактиката за цифровизация на Osram, защото продуктите му имат приложение в интелигентните здания и интелигентните градове.

Продукти за Европа

Компонентите от Пловдив са предопределени за европейския пазар, като ще се продават на немската Osram, която ще ръководи дистрибуцията до крайните клиенти. " Благодарение на централното местонахождение на Пловдив имаме достъп до главните европейски транспортни коридори, което за нас е огромно преимущество ", сподели Стефан Капман, основен механически шеф на Osram Licht.

Плановете на компанията са в предприятието да работят 900 души, като към 500 към този момент са назначени. Останалите се чака да стартират работа през околните месеци. " Фактът, че успяхме да наемем 500 души за периода, който си бяхме определили, демонстрира, че сме прелъстителен шеф ", уточни Капман. По думите му заплащането в завода е над междинното за Пловдив. На част от линиите в предприятието сега се работи на две смени, а на другите - на три.

През последните години групата Osram се насочи интензивно към LED технологиите и цифровизацията, стартирайки няколко огромни вложения по целия свят, като пловдивската е една от тях. До края на ноември се чака компанията да открие и съвременна фабрика за LED осветяване в Малайзия, сподели Капман.

Компанията

Osram работи в България от 1998 година с комерсиална компания, а от 2014 година има и складова база в страната. Прекият вложител в плана в Пловдив - компанията " Осрам ", е записана преди две години с едноличен притежател немския тръст. Справка в Търговския указател демонстрира, че през юни 2016 година капиталът на българското сдружение е бил повишен от 19.5 хиляди лева на 50.9 млн. лева посредством парична вноска, което евентуално е обвързвано с новата фабрика.

Osram е един от международните водачи в производството на осветяване с над 100-годишна история. Компанията е основана в Мюнхен, а акциите й се търгуват на тържищата във Франкфурт и Мюнхен. Портфейлът й включва високотехнологични артикули, които имат разнородни приложения – от виртуална действителност, самостоятелно шофиране и мобилни телефони до мрежови интелигентни решения за осветяване на здания и градове. Компанията е световен водач в бранша на автомобилната осветителна техника. За последната финансова година (до края на септември 2016 г.) компанията има оборот от 3.8 милиарда евро. В групата Osram работят към 24 600 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР