1165 млади учени са получили подкрепа за три години по

...
1165 млади учени са получили подкрепа за три години по
Коментари Харесай

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН


1165 млади учени са получили поддръжка за три години по националната стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) " Млади учени и постдокторанти " , оповестяват от пресцентъра на МОН. Това е близо пет пъти повече от плануваното, излиза наяве от доклада на програмата.

С финансиране от 15 млн. лева страната е подкрепила развиването на надарени младежи за научноизследователска работа в Българска академия на науките, Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология и 14 висши учебни заведения.

За интервала 2018-2021 година изявленията в индексирани и реферирани издания с присъединяване на млад академик или постдокторант са 3625 при предстоящи 400. Финансирани са 1023 гранта за постдокторанти при планувани 150, като 45 от тези млади учени работят в структури от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

С съвсем 23% се е нараснал броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации по отношение на 2016 година

Средствата по националната стратегия бяха отпуснати за заплати на новоназначени млади учени и постдокторанти и за спомагателни месечни хонорари на към този момент назначени млади учени и постдокторанти във включените висши учебни заведения и научни организации.

В резултат на тази поддръжка все по-малко млади учени напущат институтите на Българска академия на науките. От 368 млади учени в Академията 38 са новоназначени. В СУ " Св. Климент Охридски " е повишен над 10 пъти броят на назначените млади учени (56) и към 6,5 пъти - на постдокторантите (131) през 2019 година по отношение на 2018 година Броят млади учени и постдокторанти в университета " Проф. доктор Асен Златаров " - Бургас, е повишен над два пъти и половина за три години - от 17 на 44 души. Във варненския Технически университет за същия интервал младите учени са станали с 59% повече.

В Медицинския университет в София през последните три години се следи трайна наклонност от ден на ден асистенти да пазят дисертационен труд, с цел да преминат в идната академична служба - основен помощник. Нараства броят на новозавършилите лекари, за които националната стратегия е първа опция за включване в научноизследователската активност на университета като учени и в съответната университетска болница - като лекари.

Средно 37,3% повече са станали младите учени и постдокторанти във варненския Медицински университет с поддръжка по програмата. С 36 на 100 е растежът в Тракийския университет в Стара Загора, с 19% - в Медицинския университет в Пловдив. Данните са към 2021 година по отношение на 2016 година

Поради триумфа на националната стратегия " Млади учени и постдокторанти " тя към този момент има второ издание. " Млади учени и постдокторанти 2 " разполага също с 15 млн. лева и обезпечава поддръжка до 2025 година
 МОН подкрепя млади учени
МОН подкрепя млади учени

Те могат да получават до 3000 лв. на месец
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР